аец тец

АЕЦ „Белене“ или АЕЦ „Козлодуй“ не са алтернатива на ТЕЦ „Марица-Изток“ 2, защото тези три централи са единствените в България, които могат много бързо да увеличат или намалят мощността си. Такава позиция изрази икономистът Владимир Каролев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му, делът на „Мариците“ е значим – малко повече от 40% от тока в страната.

Според него България, заедно с още няколко държави от бившия съветски блок, е изпълнила предсрочно намаляването на въглеродните емисии. Това е, защото е затворила големи мастодонти като „Кремиковци“ и „Химически заводи“.

„България има много ясно предимство и може да го докаже, че ние сме си изпълнили нашия ангажимент за чистотата на въздуха по отношение на въглеродния двуокис“, коментира икономистът.

Неговото мнение е, че турските електроцентрали са станали конкурентноспособни, защото те не плащат такива високи цени за въглеродните емисии.

„Че трябва да се повиши ефективността в „Марица-Изток“ 2, е напълно ясно“, категоричен беше Каролев.

Той смята, че трите централи трябва да преминат постепенно от въглища на газ до 2030 г.

„Ако нищо не се направи, тези централи трябва да спрат през 2025 г. Но българското правителство трябва да предоговори това да се случи до 2030 г. Междувременно и на трите централи да им бъдат създадени стимули да минат или на газ, или на комбинация между слънчева енергия, водород и газ. Това за мен е бъдещето на Маришкия басейн“, разясни икономистът.

Той заяви, че въпросът с „Марица-Изток“ 1 и 3 трябва да се реши на масата на преговорите.

Според него, темата „Топлофикация“ е много важна.

„Това е последният сезон, в който „Топлофикация“ ще изкара без фалит“, заяви експертът.

Вижте още:
Започва проверка в тецовете на КовачкиВърховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Ди…Feb 13 2020skafeto.com

Кирил Домусчиев: Има енергийна мафия в България„Има енергийна мафия в България. Надявам се, че един ден прокуратурата ще намери време да влезе и в …Feb 11 2020skafeto.com

loading...