Черноморие

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

В началото на летния сезон става ясно, че туристическият сектор у нас внася около 25 000 работници, които трябва да запълнят все по-голямата липса на българкски кадри. Това коментира служебният министър на туризма Илин Димитров при откриването на новия туристически сезон в курорт „Св. Св. Константин и Елена“.

От Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) коментираха за Money.bg, че това лято българските работодатели ще наемат служители от Индия, Непал и Бангладеш.

Освен от тези страни и от държавите от Средна Азия, част от липсата на кадри в българските хотели ще бъде запълнена от служители от Украйна, Беларус и Молдова.

Хотелиерите от Черноморието все още не са получили парите, обещани за украинските бежанци. Те чакат държавата да им разплати разходите, направени за тях, както бе обещано.

Заплатите в туристическия сектор този сезон

Средната заплата в сектора е около 2000 лева, коментират от БАТА. Въпреки това недостигът на български работници е голям проблем, за който единственото решение е наемането на чужденци.

Повечето от предлаганите заплати започват от 1500 лева и стигат до 2500-3000 лева.

Позиции и средно брутно заплащане:

Камериерка – 1000 лева
Сервитьор – 1500 лева
Готвач – 2000 лева
Аниматор – 2500 лева
Администратор – 3000 лева
Летен сезон 2023 година:

Цени на почивките – поскъпване с между 5 и 10 процента
Заплати на персонала – увеличение с около 10 процента
Средна заплата – 2000 лева
Проблемът с липсата на български работници е наличен както в големите комплекси, така и в малките семейни хотели. Собствениците на една от по-големите къщи за гости в Синеморец, която е с близо 30 годишна история, споделят за Money.bg, че от пандемията насам са принудени да работят сами през лятото.

„Когато успеем да наемем персонал, те са хора над 60-65 години.

Младите хора от България вече просто вече не искат да работят в сферата на туризма“,

казва собственичката Галя Димитрова.

На фона на липсата на достатъчен брой български служители, това лято цели 21 български плажа ще носят най-утвърдения екоетикет в туристическия сектор – „Син флаг“. Това става, след като международно жури ги отличи с престижната награда. От Българската асоциация на туроператорите (БАТА) заявиха за Money.bg, че отличието ще доведе до повече туристи този сезон и съответно повече пари за българския туризъм.

Българските плажове с отличието „Син флаг“:

Албена
Бяла лагуна
Кранево-Север
Златни пясъци
Слънчев ден
Хижа Черноморец-Юг
Аркутино
Марина Диневи
Обзор – Централен
Св. Влас – Изток
Св. Влас – Нов плаж
Трите плажа на Слънчев бряг
Несебър – Юг
Поморие – Изток
Созопол – Централен
Созопол – Харманите
Къмпинг „Черноморец“
Дюни
Дюни – Юг
Аркутино
Според прогнозата на туроператорите предстоящият

летен сезон ще бъде добър и гостите по Черноморието ще бъде с между 5 и7% повече спрямо рекордната (преди пандемията) 2019 година.

Като цяло очакванията са за ръст на туристите в Южна Европа след ограниченията заради пандемията през последните години. Прогнозите за България са ръст на туристите от Полша, Чехия и Израел, както и от традиционния пазар Румъния.

Туристическите фирми предлагат свободни работни места за всички позиции – общ работник в кухня, ресторант, камериерки, готвачи, помощник-готвачи, сервитьори, администратори и бармани, показа проверка на Money.bg.


loading...