Емил Бояджиев

Почина Марин Панев, един от основателите на група „Акага” и неин вокалист.
Той си е отишъл от света в понеделник сутринта. За това съобщиха на страницата на групата във Фейсбук.

Марин се присъединява към групата, малко след формирането ѝ, ставайки първия вокалист на известната българска джаз формация.

Ясен, Краси, Кристиян и Калин са поощрени от Иван Минчев Батето и Сашо Александров да свирят музика, смесваща джаз, блус, фънк или т. нар. фюжън. Те поставят началото на групата в Дома на културата в Металургичния комбинат „Кремиковци“”, но под името „Феротон”.

Скоро към тях се присъединява Марин Панев, който има 2 неуспешни опита за сформиране на подобна група.

„Акага“ е сред най-популярните български групи, сформирана от студенти от Националната музикална академия, София през 1992 г.

Името „Акага” е обявено за първи път на Младежката джаз-сцена през май в Пловдив.
Музикантите от бенда са считани за основатели на модерния български саунд. Имат издадени 6 албума, като последният („20 години“) излиза в края на 2011 г. Музиката на „Акага“ представлява уникална комбинация между фънк, рок, денс, соул, реге и дори хип-хоп.

Ясен, Краси, Кристиян и Калин са поощрени от Иван Минчев Батето и Сашо Александров да свирят музика, смесваща джаз, блус, фънк, която някъде наричат фюжън. Началото е в Дома на културата в Металургичния комбинат „Кремиковци“, а използваното име е „Феротон“. Скоро към тях се присъединява Марин Панев, който има 2 неуспешни опита за сформиране на подобна група – „Нирвана“ (1985) и „АСВ“ (1987-1988). Втората е прототип на бъдеша група и е истинско откритие на джаз-срещата в Сопот (Полша).

Първите концерти на новата формация са известни под името „Феротон“ през февруари 1992 г. в читалище „Славянска беседа“ и клуб „113+“. Името „Акага“ се чува за първи път на Младежката джаз-сцена през май в Пловдив. Акага е прабългарска жрица и нейното име е предложено от Калин Вельов. На 17 юни зала №12 на НДК в София е взривена от едно искрящо от енергия шоу. Няколко години групата работи на щат към БНТ.

През 1998 година достига до така мечтания от всички музиканти Джаз-фестивал в Монтрьо (записват няколко участия на открити сцени) и правят записи в Нидерландия.

Още от България

loading...