Владислав горанов божков да се намали ДДС горанов дълг финансиране от Международния валутен фонд

Коронавирусът може да повлияе на икономиката ни, а ще се наложи и вероятно актуализация на бюджета. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред bTV.

По думите му е рано да се каже колко ще е дефицитът в бюджета и как ще се харчат парите в бъдеще, защото сме само в третия ден след кризата.

„Очакваме загуби за приходната част на бюджета – около 3 млрд. лева дефицит, ако добавим допълнителни разходи, които неминуемо ще се наложат – вероятно сумата ще набъбне. Искам да ви убедя, че както финансовата, така и фискалната система имат достатъчно ресурси“, каза Горанов.

Първи приоритет ще е здравната система – първата линия на борба с болестта е това. Второ – гарантиране дейността на службите за сигурност, така че те да могат да помагат за различните мерки, които ни предлагат докторите в борбата с вируса до средата на април, обясни финансовият министър.

Трябва да продължим, макар и с по-лимитиран състав, да работи държавната администрация, икономиката трябва да продължи да работи, каза още Горанов.

Финансовият министър призна, че най-засегнатите сектори у нас след извънредното положение, са туризмът, ресторантьорството и всички бизнеси, свързани с крайно потребление на физически лица.

Той обясни, че не трябва с лека ръка да се освобождават от служителите си в тези сектори, защото има едно ядро, което е силата на всеки един от тях. Именно тук държавата предлага обезщетения за засегнатите от мерките фирми, обясни Горанов.

Освен тези засегнати бизнеси, след като мине кризата, ще се види и бизнесите, свързани с веригите за доставки и тези свързани с експорт, дали ще имат последици, заяви финансовият министър.

Виж още:Бизнесът: Абсурд е да плащаме данък върху нещо, което не съществуваАсоциацията на организациите на българските работодатели твърдо подкрепя всички рационални мерки, пр…Mar 19 2020skafeto.com

В ромските махали на България ври и кипи! Жителите не се подчиняват на мерките срещу заразатаНяколко ромски махали в страната са блокирани заради нежеланието на хората да се съобразят с огранич…Mar 19 2020skafeto.com

loading...