акция Октопод

С решение на Пернишкия окръжен съд МВР и прокуратурата са осъдени да платят над 48 млн. лева на застрахователното дружество „Лев Инс“ заради нанесени имуществени и неимуществени вреди от акция „Октопод“ преди повече от десет години.

През 2010 година, по времето на първия кабинет на ГЕРБ с вътрешен министър Цветан Цветанов, офиси на дружеството бяха запечатани, а техниката им иззета с аргумента, че един от обвиняемите – Алексей Петров – е свързан с компанията. Петров беше задържан, а от образуваните две дела едното беше прекратено, а по другото бившата барета беше оправдан.

В иска си от „Лев Инс“ твърдят, че заради действията на разследващите е била създадена обществена нагласа, че дружеството е замесено в незаконна дейност, което пък е довело до загуба на доверие от страна на клиентите и съответно – лоши финансови резултати за компанията. Заради акцията и иззетите документи и техника е било почти невъзможно да възстановят дейността си. А и иззетото било държано дълго време от разследващите и не било върнато въпреки всички молби и заявления.

„Лев инс“ завежда делото през 2015 година, но заради многократни отводи е изпратено за разглеждане в Перник. Първо отвод са си направили всички съдии от Софийския градски съд, защото претенциите на компанията са насочени и срещу градския съд.

През 2019 г. делото е пратено в Перник и разпределено на съдия, но тя е командирована в апелативния съд в София. Материалите отиват при втори съдия, но той също е командирован, но в градския съд. Така делото отива при съдия Мария Милушева, която го решава на първа инстанция, съобщава bird.bg.

Още от България