цигари летище София кражба на гориво летище София

Контролът за цигари на летище „София“ стана още по-засилен, след като масово пътниците започната да злоупотребяват с това. Много пътници не се свенят да натъпчат багажа си с десетки стекове, които най-често отпътуват до Англия, където се продават скъпо и то в паунди, пише lupa.bg. Каквато е цената на кутия в български левове, такава е на Острова в британската валута.

За границите на Европейския съюз разрешените количества цигари са до 4 стека на човек, а за Великобритания – два. Мнозина се блазнят от факта, че там са в пъти по-скъпи и преди това са намерили пазар, затова и изнасят по повече.

Това отваря доста работа на рентгеновите оператори, през които преминават ръчните багажи, а след това и на служителите на митницата, които проверяват пътниците и съответно конфискуват стоката, която е в повече.

Разбира се, съставят се и актове на нарушителите, които не се впечатляват много от суми от 500 до 2000 лева, тъй като преди това са правили „врътката“ поне няколко десетки пъти и са доста напред с финансите.

Обикновено търгашите действат в група по няколко човека, та ако бъдат заловени тук или на летищата в Лутън или Станстед, където най-често става далаверата, да избият загубите, които се покриват от останалите участници.

Преди месец служител на летище „София“ е бил уволнен, след като е бил набеден за участник в контрабанда, при която на негова смяна са преминавали сакове с цигари и той си е затварял очите.

Има и много хора, които пълнят цели куфари с цигари и ги регистрират като багаж, който не е ръчен, а такъв, отиващ в багажниците на самолета. След това ги чака техен човек на английско летище и там става директно размяната – пълен куфар срещу британски паунди. И предприемачът хваща обратния полет за България, за да изпълни този курс отново.


loading...