Бившият ръководител на Стратегическия съвет на президента Румен Радев и настоящ съветник на служебния премиер Гълъб Донев обясни какво означава „ала-бала с президента“ от записа от съвещанието на Националния съвет на „Продължаваме промяната“.

В студиото на Нова телевизия Маринов заяви, че истината е проста, макар и да не е приятна: „Те (Асен Василев и Кирил Петков) се бях впили в него като пиявици по време на предизборната кампания“, „изсмукали са авторитета на президента.“ „Ала-бала е доверието, което те получиха на тази база.“

Останалата част от записа и по-скоро тяхната интерпретация Александър Маринов определи като безпрецедентна атака, като до този момент няма никакви факти, че Румен Радев възнамерява да влезе „през задния вход в политиката“. Той така или иначе навсякъде се среща с кметовете, без значение от коя политическа сила са те. Това беше обяснението за слуховете покрай бъдещата кариера на кмета на Бургас Димитър Николов, един от най-успешните кметове на ГЕРБ, спряган дори като номинация за кандидат за президент.

На въпрос за сключена сделка за разбирателство между Радев и Гешев Александър Маринов отговори първо със смях. Дори и да имало някакво съвпадение, това не е синхрон, а съвпадение по логиката на развитие на политическите процеси. „Президентът няма нужда от подкрепата на главния прокурор“, заяви Маринов. Той няма обаче представа защо и до този момент промените в НПК, с които се въвежда механизъм за контрол и разследване на главния прокурор, не са подписани от държавния глава и не са публикувани в Държавен вестник. Всъщност Маринов заяви, че не знае дали е или не е издаден указ за тях, а и можело да има извънредни броеве на „Държавен вестник“.


loading...