Ангелов

Обърнахме тенденцията в съотношението между излекувани и новозаразени, обяви министърът в оставка проф. Костадин Ангелов. Намалява заетостта на леглата в болниците, докладва още той на брифинг за ситуацията с COVID-19, който е първи след оставката на правителството и разпускането на националния оперативен щаб. България обаче остава на второ място в Европа по смъртност с 24 смъртни случая на 100 000 души за изминалите 14 дни, допълни главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Спадът в заболеваемостта продължава трета седмица с еднакъв темп и ако се запази, вървим към край на третата вълна, но все още сме далеч от нормалното, коментира Кунчев. Той посочи, че при смъртността все още няма намаление, тъй като тя изостава със седмица-две от случаите. В момента огънят е в Полша, Унгария, Швеция, части от Нидерландия и Франция, каза още главният здравен инспектор. Като добър пример той посочи Португалия, която вече е с добри показатели след много лош пик. Лошият пример е Швеция, която надмина с пъти заболеваемостта в съседните скандинавски страни.

По отношение на разпускането на НОЩ, Ангелов обяви, че здравеопазването не може да е боксова круша на политиците, пише Сега. „Този щаб абсолютно логично е да бъде разформирован, тъй като той е надинституционална структура, която координира държавни органи. Нормално е следващият управляващ да избере нов орган“, обясни той, но заяви, че заедно с главния здравен инспектор продължават да носят отговорност за всички решения, както е по закон. „Министерството на здравеопазването изградихме модел, който вече работи и знаем какво и как да правим“, обяви Ангелов.

Всичко вече зависи от организацията на ваксинационния процес, обяви най-сетне министърът в оставка, визирайки своите наследници. Дотук всеки проблем в кампанията се отдаваше на доставките, а в организацията не се признаваха никакви грешки. „До края на юни очакваме 3,5 млн. дози от ваксината на „Пфайзер/БиоНТех“. Очакваме 450 000 от „Модерна“ и 1 млн. от оксфордската ваксина. Ще има доставка и на половин милион дози от от ваксината на „Янсен“. Общо 5,5 млн. ваксини. Още от края на април, от 26 април, ще има увеличение на доставките“, коментира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

В света се появяват нови варианти на вируса, ваксините действат върху тези, които ни тревожат, макар и в по-малка степен отколкото при класическите варианти, обяви проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести.

ПРОБЛЕМИТЕ С АСТРАЗЕНЕКА

Извършва се допълнителен анализ във връзка със съобщените много редки случаи на необичайни тромбози, съчетани с нисък брой на тромбоцитите. Очакваме следващата седмица около четвъртък ЕМА да излезе със становище, като в момента освен данните за безопасност се анализират и данни от всички държави-членки за брой хоспитализирани лица. Едно от основните усложнения от ковид са тромбозите, така че се прави допълнителен анализ на съотношението ползи:риск, допълни Кирилов. В понеделник ще има специален брифинг за „АстраЗенека“, на който ще се съобщят становищата на експертните съвети в различни медицински области. В аванс министърът обясни, че те препоръчват да се приложи и втората доза от ваксината.

Виж още:Реакции: Разпускането на Щаба е безотговорно, вирусът не си е тръгналБългарският лекарски съюз (БЛС) се обяви срещу изненадващото решение на премиера в оставка за разфор…Apr 16 2021skafeto.com

Борисов нанесе неочакван удар – разформирова Щаба без обясненияНационалният оперативен щаб за борба с коронавирусната епидемия е разформирован, считано от днес. Но…Apr 15 2021skafeto.com

loading...