ваксинирането Южноафриканският щам

Очакваме средства от ЕК за PCR и бързи тестове с цел улесняване на движението на хора. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на БНТ. 100 милиона лева са предвидени за страните членки за PCR тестове и бързи тестове. България кандидатства по този проект. Към момента този механизъм на разпределение е изцяло в ръцете на ЕК, но ще осигурим тестове веднага след отпускане на средствата, обясни главният здравен инспектор.

В момента в България ситуация е прекрасна, но така ще бъде още 1 седмица. Досега ние имахме ниски нива на заразяване, но от август ще има повишаване на заболеваемостта. Причината е, че мутацията Делта на вируса вече се разпространява масово в България. Аз не съм оптимист, последствията при нас от COVID-19 ще бъдат тежки, защото има много малко хора, които са имунизирани. Ако сега се правят нещата както трябва, резултат ще има след години. Трябва да има просто по-силна имунизационна кампания.

По отношение дали да бъде въведено задължително ваксиниране на определени професии, Кунчев заяви, че за медицинските и социалните работници такава мярка може да бъде оправдана.

Очакваме да излязат още 2 ваксини и те да бъдат с променено съдържание, добави той.

Припомняме, на 19 юли бе въведен задължителен ПСР тест за българите, пристигащи от страните с червена зона.


loading...