отмяна на зеления сертификат

От утре – 11 ноември, у нас ще може да се издава зелен сертификат за хора с доказано наличие на антитела за коронавирус. Какви са критериите за документа? Проф. Радка Аргирова обясни пред БНТ, че има три основни групи хора, за които ще важи зеленият сертификат, издаден въз основа на антитела.

Първата група

Има редица хора, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен и като едни съзнателни граждани те са се изолирали. Прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.

Втората група

Другите хора са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети в болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела.

Третата група

Това са тези, които, както се казва, са го изкарали на крак – тяхната среща с вируса е протекла асимптомнно, но и те имат антитела.

„Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца – науката показва, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, след това трябва отново да се тестват“, обясни проф. Аргирова.

Относно видовете тестове за антитела тя обясни, че съществува стандартна проба на СЗО, с която всички се сравняват.

„Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая. Ако тестът ви дава 1,5, ще умножите по толкова, докато стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150“, допълни проф. Аргирова.

„Такъв вид зелен сертификат вече се издава в Австрия, предстои да се въведе и в Швейцария.

Това е страшно важно за здравните заведения, където голяма част от персонала прекара ковид“, обясни проф. Аргирова.

Тя коментира и въпроса за прилагането на трета доза ваксина, което е официално разрешено за препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“, като за първия вид се прилага половин трета доза, а при „Модерна“ – цяла.

„Може да се приложи трета доза дори, ако сте ваксинирани с „Астра Зенека“, допълни проф. Аргирова. – Всички ваксини помагат на всички вирусни варианти – не се съмнявайте в това.“

Проф. Аргирова призна, че е възможно е да възникне нов вид на ковид у нас.

„Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с Делта и Делта плюс, непрекъснато се секвенират проби“, допълни специалистът.

Виж още:Проф. Начев: „Зелен сертификат“ за антитела, ако има срок на проследяванеНякои болници в страната вече са на ръба на капацитетите си, а медици – на ръба на силите си. На фон…Nov 7 2021skafeto.com


loading...