Антоанета Стефанова върна мандата

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Номинираната за премиер от „Има такъв народ“ световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова върна мандата за съставяне на кабинет, който президентът Румен Радев ѝ връчи, предава Дир.бг.

„Г-н президент, ние от ИТН ясно заявихме, че няма да влезем в никакви коалиции с партии от статуквото и спазваме обещанието си. За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция, затова връщаме мандата“, заяви тя, след като вече и лидерът на партията Слави Трифонов каза, че няма как да формират правителство, защото нямат достатъчно депутати.

„В отговор искам да заявя, че именно в криза като днешната България се нуждае от редовно правителство, но разбирам и вашите мотиви, защото такова не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото ни от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес, не по-малко важна е и устойчивостта в социално-икономическата политика в условията на к риза, в тази връзка са особено важни някои решения и те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по излъчване на изпълнителна власт. В тази връзка трябва да търсим баланс“, каза Радев.

По думите му липсва най-важното – правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава пенсионерите, гражданите и бизнеса от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство.

„Смятам, че вашата парламентарна група е съпричастна към тези важни теми и съм готов да обсъдим вашата позиция по тях. Заповядайте“, обърна се в края на живото излъчване във Фейсбук президентът към представителите на партията.

Очаква се те да направят изявление след срещата.

Конституцията дава право на държавния глава да прецени на коя политическа сила да връчи третия мандат, като не е задължително това да е третата по големина. Той има срок от 7 дни за това.

Въпреки абдикацията на Слави Трифонов, „Демократична България“ все още смята, че е възможно създаването на правителство в рамките на това Народно събрание. В този дух се изказа пред Нова телевизия депутатът Иво Мирчев.

„Дадохме ясно знак към „Има такъв народ”, че сме готови да участваме в разговори и да подкрепим евентуално тяхно правителство. Не бяхме поканени. Те имат своите аргументи и ги разбирам”, каза Мирчев. И поясни, че стабилно правителство с 92 депутати на трите протестни партии не може да бъде излъчено. „Не мисля, че Слави Трифонов е политически страхливец. Знам кой го е страх да дойде в парламента. Имаме доста неща, за които да питаме г-н Бойко Борисов, но очевидно той се страхува”, каза Мирчев.

Виж още:Десислава Атанасова за Антоанета Стефанова: Кой предложи тази дама?Може да се стигне до правен прецедент, ако се приеме предложението за промени в Изборния кодекс на „…Apr 26 2021skafeto.com

Коя е Антоанета Стефанова?Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че издигат за премиер световната шампионка по шах…Apr 26 2021skafeto.com


loading...