588 заразени

Проф. д-р Радка Аргирова е доктор на медицинските науки и вирусолог в болница „Аджибадем Ситиклиник-Токуда“, председател е на Българското дружество по медицинска вирусология. Има дългогодишен научен и практически стаж като вирусолог. През 1973 г. завършва Института по вирусология „Ивановски“ в Москва, където придобива научна степен кандидат на медицинските науки (к.м.н.). През 1987 г. получава научна степен доцент по вирусология от Института по обща и сравнителна патология на БАН. От 1994 г. е доктор на медицинските науки, а от 1997 г. – професор по вирусология. Ето каква прогноза направи проф. Аргирова за ситуацията с коронавируса у нас пред Ретро.

– Преди два месеца смело казахте, проф. Аргирова, че пандемията ще затихне до края на май. Не ви повярваха, но вие познахте!

(Смее се…) Аз много добре си давам сметка за колко време и какво се случва. И това не е без основание. Съвсем в началото на пандемията, тогава още беше епидемия, наблюдавах как се развиват нещата с вируса. Отначало нямаше никакви мутации, след това бързо започнаха публикации за различни мутации на вируса и така постепенно неговата вирулентност или патогенност, тоест силата му на заразяване, започна да намалява. И за около два месеца и половина се развиха толкова много мутации, които показаха, че вирусът Ковид-19 става все по-малко реактивен. Като анализирах личните си наблюдения, взех под внимание струпването на хора по Цветница и Великден, прецених, че от средата на май новозаразените ще стават все по-малко.

– Колко години от живота си, проф. Аргирова, посветихте на битката със смъртоносните вируси?

– От 1973 г. се занимавам само с тях.

– Преди 25 години вие бяхте първата, която донесе от Германия щам на вируса на СПИН. Със самолет, разбира се.

– Да, „подари“ ми го един немски професор. Беше наистина изненада за България.

– Сега изненада ли ви с нещо Ковид-19?

– Право да ви кажа, не! Защото коронавирусите са стари колкото света, не сме ги открили сега. Подобен силен патогенно вирус имаше през 1972-1973, 1978 и 1979 г. и беше предсказано, че трябва да очакваме и трети, и то доста по-инфекциозен. Това се случи.

– Значи вие, специалистите, сте знаели, че се задава Ковид-19?

– Ами да, бяхме предупредени. Но не знаехме характеристиките му. Знаехме, че предстои епидемия с много инфекциозен вирус. Никой обаче не е предвиждал такава страшна пандемия.

– Честно, наистина ли намаляват случаите на новозаразени у нас, или това се дължи на факта, че още малцина са тествани?

– Не, не, не, не е така… Наистина намаляват! Има няколко признака, по които съдим, че нещата отиват на добре. Първо, намалява наистина броят на заразените, при това специално проверявам дали няма закрити лаборатории и заради това да се намалява броят на изследваните. Засега няма такова нещо. Второ, повишава се броят на лицата, които са оздравели. Трето, намаляват смъртните случаи. Поначало те са по-малко у нас, слава Богу. На фона на тях има много леко протичащи случаи, които се лекуват вкъщи. В сравнение с първите дни на пандемията ситуацията е много обнадеждаваща. Това показва, че вирусът наистина губи от силата си.

– Може ли да се каже, че Ковид-19 се умори?

– Разбира се! Поумори се! Този конски бяг по милиони хора го омаломощи.

– Но вижте Китай! След Ухан взрив порази и друг район, милиони хора са под карантина…

– Четох за това, но не съм сигурна до каква степен вирусът е абсолютно същият. Нито пък мога да кажа какви са били връзките на този нов район с Ухан.

– Ваши колеги прогнозират, че през септември ни очаква нов взрив на корона, по-жесток и по-смъртоносен от сегашния.

– Не мисля така! Никаква нова вълна няма да има, никаква жестока пандемия също. И няма да умират хора. Съвсем отговорно го казвам. Може би ще останат малки локални огнища, които от време на време ще ни напомнят за Ковид-19. Това обаче няма да бъде същата пандемия и няма да се налага да се вземат същите мерки, каквито досега. Нито пък да се налага всеобща двумесечна карантина, която преживяхме.

– Според вас как оцеляхме, как прескочихме трагедиите в Италия и Испания? Това има ли връзка с имунизацията ни срещу БЦЖ?

– Това не мога да кажа, защото нямам научно обяснение за връзката с БЦЖ ваксината. Според мен много рано се взеха сериозни мерки срещу заразата. Основното обаче, което ни предпази, е, че хората разбраха, че има такъв опасен вирус.

– Докога ще носим маски?

– През първите дни на юни полека-лека ще започнем да ги сваляме и ще тръгнем да пътуваме.

– Проф. Аргирова, какво от вашите сериозни наблюдения върху убиеца Ковид-19 запазихте за себе си? Просто все още не го споделихте с никого?

– Това, че редица хора, когато оздравеят и ги изпишат от болницата, се оказва, че имат някакви остатъчни явления. Никога не съм казвала за това мое наблюдение. Обаче в тези хора остават следи в белия дроб. Затова чрез вестник „Ретро“ се обръщам към всички оздравели, които се чувстват добре: След един-два месеца отидете при лекувалите ви пулмолози (специалисти по белодробни болести) да ви направят още един контролен преглед за остатъчни явления.

– Вашият колега доц. Мангъров си спечели ненавистта на стотици хиляди възрастни българи с призива да се заразяват взаимно и едва ли не да умират…

– Уважавам доц. Мангъров, с него работим много добре. С това свое пресилено изказване той искаше да каже, че колкото по-рано получим имунитет срещу вируса, толкова по-бързо ще приключи пандемията. Не добре обаче го възприеха хората, вярно е. Но в края на краищата ние действително се борим за имунитет.

– Дипломатичен отговор, проф. Аргирова. Но видяхте какво стана в Швеция, Англия, Франция с така наречения „мангъров“ имунитет.

– Да, типично подценяване на обстановката. Спомням си, че когато за първи път съобщили на Борис Джонсън за вируса, той казал: Не ме занимавайте с такива работи…

– Идва лято, хората са уморени от карантината, но и наплашени. Мнозина питат дори може ли да се заразим примерно от водата в басейна?

– Не! Защото вирусът, за да живее и да се развива, му трябват живи клетки. Затова живее в човека и в неговите дихателни органи. Използва техните клетки. А във водата какво да използва? Нищо…

– Какво ще пожелаете на читателите, сред които има и възрастни хора, така наречените от ваш колега „сухи съчки“?

(Смее се…) Преди всичко здраве. Но нека да им пожелая и нещо, което досега не съм го правила. Недейте да се депресирате! При мен идват много хора за преглед и за консултация. Забелязвам една всеобща депресия, потиснатост, неувереност и отчаяние. Не бива така! Я малко по-оптимистично! Нещата са добре в България по отношение на Ковид-19. Лъч светлина в тунела има, по-скоро вижда се краят на пандемията. Спокойно, хора. Ще живеем!

Виж още:Рекламираният доклад на Експертния медицински съвет – секретен?Шумно рекламирания доклад от 400 страници на т. нар. алтернативен медицински съвет (МЕС), създаден о…May 17 2020skafeto.com


loading...