Аргирова

„На 5-и, 6-и май ще достигнем пика на заразата“ – това прогнозира пред БНР проф. Радка Аргирова – вирусолог, член на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет.

Тя обясни, че изчисленията ѝ са такива, защото допуска по Цветница и Великден хората да си позволят да се съберат с най-близките си и заради това около 30-ина дни по-късно ще е пикът. Проф. Аргирова изрази надежда климатичното затопляне да ни помогне в борбата с коронавируса.

Според нея в България сценарият на развитие на коронавирусната зараза се развива доста различно от наблюдаваното в Италия и Испания.

Тя обясни, че с тестването на 1000 души, които работят на първа линия срещу заразата, се цели да се разбере какъв е обхватът на епидемията:

„Това изследване ще ни покаже хората, които са се срещали с вируса и имат изградени антитела, те вече могат да се грижат за хора с COVID-19 и да се връщат постепенно на работните си места“.

Според нея за много хора ще е успокоително да си направят бърз тест за наличие на коронавирусна инфекция и посочи, че цената на такова изследване е от порядъка на 25-30 лева.

„Ако открият, че имат антитела, ще могат да се върнат спокойно на работа, а ако нямат – ще бъдат още по-внимателни“, добави Аргирова.

Тя обясни, че е правилно да се третират членовете на едно домакинство като заразени с коронавируса, ако един от тях е дал положителен резултат на тест.

Професорката беше категорична, че мерките са строги, за да се попречи на разпространението на заразата:

„Ако се разхлабят мерките и започнат едни масови мероприятия, много е възможно остатъкът от вируса, недоубитият вирус да продължи да се разпространява и да тръгнем към нова епидемия“.

Тя акцентира, че внезапността и невидимото поражение, което не се появява в първите дни след заразяването, са характерни за новия коронавирус, „защото ако се проявяваше, човек ще се почувства зле, ще си легне вкъщи и няма да ходи никъде и няма да зарази никого, а и ще вземе мерки по-рано“.

По думите на вирусоложката COVID-19 е необичайно издръжлив в сравнение с другите вируси, но е с типична издръжливост за коронавирусите.

Виж още:Официално: Здравен министър назова убийствената за коронавируса температураГорещото време може да помогне за премахване на коронавирусната инфекция, но Русия сега не е достатъ…Mar 31 2020skafeto.com

Разказ от първо лице: Как Веселин от Троян пребори коронавируса (ВИДЕО)Един от изписаните излекувани от коронавирус пациенти е ски инструкторът Веселин Ангелов от Троян. П…Mar 30 2020skafeto.com


loading...