Специализираният съд решава в момента дали да остави в ареста арестуваните инвестиционни посредници, обвинени за извършването на финансови измами и пране на пари. Шестима са арестувани. Разпитаните свидетели определят дейността като „финансова пирамида“. Според разследването потърпевши са над 200 българи и чужденци, един от тях е измамен с над 1 млн. лева, предаде Би Ти Ви.

Мъж, пожелал анонимност, разказа, че е завлечен с 25 000 лв. от фирми – инвестиционни посредници, свързани с обвинените за финансови измами Йордан Моллов и Кирил Джабаров.

Представили му се като купувачи на акции преди публичното им предлагане на пазара, с обещания за големи печалби. Първата сделка с акции е успешна, но следва застой и мъжът иска парите си обратно. На десетки срещи брокерите го уверяват, че ще ги върнат до ден-два.

„Тези хора съм ги виждал в компанията на обвиняемите, освен това са група фирми със свързани лица и една и съща дейност. Те са приятели в социалните мрежи, а съпругата на единия обвиняем лично съм и дал част от парите“, разказва потърпевшият.

Пострадалият е заснел срещите с брокерите. Една от тях е през декември. „Сега ще ти влязат 15 хиляди лева до два дена, а после – 10 000 долара ще дойдат на четвърти“, казват на мъжа тогава.

Следва среща през януари. Казват му, че парите трябва да дойдат.

Три дни по-късно отново имат среща. „Ти си на 27 място в списъка за тази седмица, което предвид това, че по 10 човека ми се обаждат през ден за преводи, днеска няма да имаш пари според мен“, казват на мъжа.

Същото се повтаря и на останалите срещи до месец февруари.

Връзката на хората от заснетите срещи с разследването на прокуратурата все още се изяснява. Част от лицата в клиповете са разпознати и от други пострадали по същата схема. Някои са показвани и в репортажи на „Господари на ефира“ по темата.
Скандалните шефове-мошеници на „Глобал маркетс“ са арестуваниАрестуваните при акция на Специализираната прокуратура за финансови престъпления са собствениците и …Mar 28 2021skafeto.com


loading...