Указът на Асен Агов Президентът Радев за гешев

Служебните правителства на президента Румен Радев възпираха инициативата да се доставят достатъчно оръжия на Украйна, за да удържи съветската агресия и да прокуди окупатора. Тази победа на Украйна е жизненоважна за България. Това заяви журналистът и бивш заместник-председател на Народното събрание Асен Агов пред bTV за подготвения втори транш военна помощ за Украйна.

По думите му президентът е лишен от всякаква възможност да влияе върху външната политика на страната. Радев е в изолация от българското общество, което според изследване от „Евробарометър“ 70% от българите подкрепят Украйна, посочи Агов. След като държавният глава не прави външната политика на България, няма никакъв смисъл да ходи на срещата на върха в НАТО. Той се натискаше да отиде там, за да преодолее изолацията, в която се намира и в която ще се намира най-вероятно до края на мандата си, смята бившият зам.-председател на Народното събрание.

Агов изтъкна, че българската оръжейна индустрия има международен авторитет и просто трябва да се преустрои промишлеността да произвежда муниции и боеприпаси, които да отговарят на международните европейски стандарти.

Трябва да се преосмисли цялостната политиката на отбрана на България, настоя Агов, който се чуди за какво са ни старите съветски танкове, след като страната е заобиколена от съюзници. Асен Агов смята, че старата съветска техника, която страната не използва, трябва да бъде дадена на Украйна.

Той добави, че истината е, че България помогнала на Украйна в първата фаза на войната, като така била спряна първоначалната офанзива на Русия. БСП бе притворна – от една страна подписваха доставките на боеприпаси, а от друга страна говориха, че няма да се подписват за нито един патрон за Украйна, оцени Агов поведението на социалистите в четворната коалиция.


loading...