Асен Василев Бюджет 2023 Радев министри

Кирил Петков се оттегля от премиерския пост. Новият кандидат за министър-председател на „Продължаваме промяната“ е настоящият финансов министър в оставка Асен Василев. Това съобщи самият Петков, предава Дир.бг.

„Днес се намираме на исторически вододел. Има възможност да продължим промяната за законова държава България, която просперира, държава, в която обществените средства се харчат за обществени нужди или има риск да се върнем назад към задкулисието, кукловодите, чуждите интереси. Искам ясно да заявя – няма да допуснем България да вземе грешната посока, шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 часа на обяд. Няма да допуснем всички тези неща, защото не ни е страх“, заяви Кирил Петков в началото на изявлението.

По думите му може да имат различия с БСП и ИТН, но „нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България“.

„Всички трябва да застанем рамо до рамо и да продължим промяната напред. Всички, освен тези, които предпочитат да пълнят с пачки и кюлчета своите чекмеджета, които са толкова корумпирани, че са ги сложили на листа „Магнитски“, които се крият в тъмни стаи и пращат SMS-и на своите депутати, които се влияят от чужди държави, така че дори техните прякори да са имена на чужди валути“, посочи премиерът в оставка.

Според него в следващите шест месеца трябва да бъде променен Законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да оглави Антикорупционната комисия, да има механизъм за разследването на главния прокурор с независим съдия, да бъдат сменени всички регулатори, които имат изтекъл мандат, да бъде променен Законът за обществените поръчки, да се приемат 22 законопроекта за усвояването на парите от Плана за възстановяван, да се довърши планът за българското земеделие, да се довърши енергийната диверсификация, да се направи държавна Агенция по горите, така че да се прекъсне дървесната мафия.

„Призовавам всички наши съмишленици, всички наши коалиционни партньори, независими депутати да се обединим в една обща коалиция по тази програма и тези задачи да бъдат свършени в следващите 6 месеца. Нищо не е по-важно сега за България от това. Няма пост или позиция, която да е по-важна. Ето защо, във вчерашния ден аз предложих на „Продължаваме промяната“ следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев“, подчерта Кирил Петков.

По-късно днес Василев трябва да получи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев, след като снощи късно е избран на заседание на Националния съвет на ПП.

Преди няколко дни ИТН и БСП съобщиха, че преговори с ПП за съставяне на ново правителство ще водят само ако има номиниран друг член на „Продължаваме промяната“. Условието на ИТН обаче беше и Асен Василев да не се намесва в управлението.

Още за политическата криза


loading...