ваксината на АстраЗенека

България ще се съобрази със становището на Европейската агенция по лекарствата, според която има възможна връзка между тромбозите и ваксината на „АстраЗенека“, и препаратът ще се прилага с повишено внимание на жени под 60-годишна възраст.

Това съобщи директорът на ИАЛ Богдан Кирилов след извънредното заседание на Ваксинационния щаб, свикано от здравния министър проф. Костадин Ангелов, информира Дир.бг.

При жените под 60 години по-често са се появявали тромбози, отбеляза Кирилов и добави, че продължава събирането на информация и се очакват конкретни инструкции за поставяне на медикамента.

По думите му до този момент не се обмисля смесване на ваксини по примера на Германия, както и не е обсъждано спиране на ваксинация с препарата при пациенти под 30-годишна възраст. Втората доза „АстраЗенека“ у нас ще започне да се прилага максимално късно – до 84 ден след първата, т.е. към началото на май.

Желаещите да се ваксинират с този препарат ще бъдат подробно разпитвани дали употребяват хормонални контрацептиви, дали са пушачи и дали са хипертоници, а ще се следят внимателно и пациентките с наднормено тегло. Ваксинираните ще се проследяват в рамките на 2 седмици, обясни д-р Мария Попова от ИАЛ.

Към момента данните от 25 млн. поставени дози в ЕС и Великобритания са за 62 и 24 случая от двата вида нежелани лекарствени реакции, като те винаги са били след първа доза, стана ясно от изявлението след извънредното заседание.

По-рано днес комитетът по лекарствена безопасност на ЕМА потвърди положителното отношение между полза и риск от ваксината.

Виж още:Оксфорд временно спря клиничните изпитвания на АстраЗенека върху децаОксфордският университет временно спря клиничните изпитвания върху деца с ваксината на „АстраЗенека“…Apr 7 2021skafeto.com

Европейската агенция по лекарствата: Има връзка между тромбозите и ваксината на „АстраЗенека“Високопоставен представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) потвърди връзката между пос…Apr 6 2021skafeto.com

Берлин спря ваксинирането с „АстраЗенека“Берлин отново спря временно използването на ваксината срещу коронавируса на компанията „АстраЗенека“…Mar 30 2021skafeto.com

Германия съобщи за 21 случая на тромби при ваксинирани с „АстраЗенека“ и 7 починалиМедицинският регулатор в Германия съобщи, че е получил данни за 21 случая с необичайни тромби у хора…Mar 30 2021skafeto.com

loading...