Атанас Атанасов Борисов

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

„След повече от две години буксуване на парламентарната република, има шанс да прекратим политическата криза, да създадем работещо правителство. Това заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в „Панорама“.

„Най-важното – трябва ни работещ парламент. Превърнахме се в държавата на изтеклите мандати – има 20 и няколко органа, чиито състави трябва да бъдат подменени, за да бъдат активни“. Атанасов не коментира коя от двете най-големи политически в парламента е направила повече компромиси.

„Нашата коалиция още преди изборите заявяваше, че ще направим всичко, което зависи от нас, за да се създаде правителство с нашия мандат и това е на път да се осъществи. Виждате какъв е съставът на правителството, по-голямата част е експертна, а политическите лица са от нашите партньори от ПП“, коментира той.

ПП-ДБ не са взели решение как да гласуват за имунитета на Бойко Борисов, поискан по-рано днес от Иван Гешев. Атанас Атанасов обаче не вярва Борисов да заложи правителството срещу собствения си имунитет.

„Въпросът е защо точно сега, след като делото („Барселонагейт“ – б.р.) се влачи три-четири години, когато Борисов нямаше имунитет и темата се повдига сега, когато трябва да се състави правителство с неговата политическа сила. Аа съм убеден, че това е част от един план за провал на съставянето на правителство, в който има много елементи“, заяви лидерът на ДСБ.

На въпрос заслужавали ли са си преговорите за конституционна реформа с ДПС и Делян Пеевски, Атанасов отговори: „Един от нашите основни приоритети е конституционната реформа. Днес, на първата среща аз не съм присъствал, е предложено да се потърси конституционното мнозинство, ако ще се прави такава заявка, каквато беше направена от двамата ротационни премиери“.

Атанас Атанасов заяви, че по най-бързия начин трябва да се внесат законопроектите от предния парламент за промяна на управлението на българските служби, защото по Конституция Министерският съвет отговаря за сигурността и обществения ред в страната.

„Не господин президентът, който и да е той, би трябвало да назначава шефовете на службите.

А аз вече казах веднъж и ще го повторя – смятам, че шефът на ДАНС с тази постановка, която бе разиграна с откритото заседание в НС, сам си отряза главата, защото зае политическа позиция, което е недопустимо“, заключи бившият шеф на контраразузнаването.