консултации

Румен Радев спечели категорично втори президентски мандат – това показват първите резултати от изборния балотаж.

Радев, който се яви на вота като независим кандидат, подкрепян от партиите на промяната, печели на балотажа оставяйки далеч зад себе си подкрепения от ГЕРБ/СДС независим кандидат Анастас Герджиков.

Резултати от екзитпола на агенция „Алфа рисърч“:
Румен Радев печели балотажа за президент с 63.9%.
Анастас Герджиков остава на второ място 33.1% от гласовете на избирателите.
3% са гласували с опцията „Не подкрепям никого“.

Резултати от екзитпола на агенция „Галъп“:
Румен Радев печели балотажа за президент с 65.7%.
Анастас Герджиков остава на второ място 31.5% от гласовете на избирателите.
2.8% са гласували с опцията „Не подкрепям никого“.

Въпреки очакванията за решителна битка такава на практика нямаше – балотажът премина вяло, с отчетливо преимущество на Радев още от първите часове на гласуването. Избирателната активност падна до рекордно ниски нива – под 30 на сто към 19:00 часа според „Галъп“. Гласуването протече без сериозни сигнали за нарушения, а проблемите с изборните машини бяха пренебрежимо малко. Те бяха по-скоро куриозни – избирателна комисия забрави да включи тока на машината, а друга загуби картите за гласуване.

Заканите на ДПС, че ще направи всичко възможно Радев да не бъде преизбран, избирателите в Турция не повториха активността си от първия тур – в югоизточната ни съседка гласуваха пет пъти по-малко избиратели. Активността в области като Кърджали, Разград и Търговище също бе отчетливо по-ниска, отколкото на първия тур.

Това вероятно се дължи и на акцията на НАП, икономическа полиция и Агенция „Митници“ срещу контрабандата и незаконната търговия, която започна в петък вечерта и блокира над 30 автобуса на КПП „Капитан Андреево“. В резултат 90% от курсовете на автобусите по редовните линии към Турция бяха отменени, пише Сега.

Още от България


loading...