бвп българия

Възстановяването на световната икономика продължава, но инерцията се забавя заради бушуващата пандемия, обобщават от Международния валутен фонд (МВФ) в октомврийския си доклад.

Институцията намалява минимално прогнозата си за растежа на световната икономика през 2021 г. до 5,9 процента, а тази за 2022 г. остава без промяна на ниво от 4,9 процента.

След спад от 4,2 процента през 2020 г., МВФ прогнозира, че икономиката на България ще нарасне с 4,5 процента през настоящата година, с което ще се завърне на нивото от преди кризата. Догодина темпът ще е сравним – 4,4 процента ръст на брутния вътрешен продукт.

Институцията очаква в края на 2021 г. да бъде отчетена обща инфлация от 2,1 процента, която да се забави до 1,9 процента през 2022 г. Безработицата остава на нива от 5,2 процента и ще намалее до 4,7 процента догодина.

Намалената прогноза (с 0,1 пр. п.) за световната икономика се дължи на няколко фактора. Първият е продължаващата пандемия и по-заразният делта вариант. От МВФ обобщават, че вече почти пет милиона души по света са загубили живота си заради коронавируса. Здравните рискове от варианта, в комбинация с недостатъчния темп на ваксинация, забавят отварянето на икономиките.

Нещо повече, огнищата на зараза на различни места по света продължават да „чупят“ веригите за доставки, което подхранва инфлацията.

Общата прогноза „маскира“ и по-значимите понижения за отделни държави. Облаците над по-бедните държави се смрачават значително заради пандемията. Опасната дивергенция между отделните групи продължава да е източник на сериозно притеснение, пише Гита Гонипат, икономически съветник и директор проучвания.

Очаква се развитите икономики да се завърнат към тренда от преди пандемията през 2022 г. и да го надхвърлят с 0,9 пр. п. през 2024 г. В същото време групата на развиващите се икономики (без Китай) ще остане с 5,5 процента под прогнозата от преди кризата през 2024 г., което ще донесе допълнителен спад на жизнения стандарт в тези държави.

МВФ обяснява разликата с различния достъп до ваксини между богатите и бедните държави: докато над 60 процента от населението в развитите държави вече е имунизирано, а някои граждани получават и по трета доза, то в тези с ниски доходи 96 процента още не са получили и първата.

Проблемите в едната част на икономическото уравнение – предлагането – са друг значим риск. От една страна пандемията и екстремното време тежат над икономическата активност в някои държави. От друга страна натрупаното търсене и възстановяването на цените на суровините подхранват инфлацията на пазари като САЩ, Германия и много други. Храните също поскъпват.

Накъде ще се запъти инфлацията в бъдеще е въпрос, чийто отговор се корени в пътя на пандемията и продължаващите проблеми при доставките, смятат от МВФ.


loading...