Нощният влак от София за Варна

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Транспортният министър Николай Събев анонсира голяма реформа в българските железници. „От днес поставяме началото на реформа в Българските държавни железници /БДЖ/ като БДЖ Холдинг, БДЖ „Товарни превози“ и БДЖ „Пътнически превози“ се обединяват в една национална компания, съобщи пред журналисти Събев.

Целта на обединението е да има по-голяма интеграция и подобряване на услугата, заяви Събев. Той обеща БДЖ да бъде оздравена до 2023г.

От началото на 2024 г. смятаме повече да не искаме пари от държавата, затова че изпълняваме договора за обществен превоз, ще излезем на капиталовите пазари в Европа, посочи министърът.

Състоянието на БДЖ в момента е критично, каза Събев.

Не се планира бързо увеличение на скоростите на движението на влаковете, но ще се работи за спазване на разписанието и подобряване на обслужването.

Другата цел е жп компанията да има по-голям пазарен дял, а самият жп -транспорт да стане по-привлекателен за гражданите и бизнеса.

Затова от транспортното министерство планират през 2024 г. общата железопътна компания да излезе на капиталовия пазар, пише сайтът Защото.

Министърът на транспорта представи новия Съвет на директорите на БДЖ, който включва петима експерти, които заедно с екипа от зам.-министри поставят началото на реформата в железницата. Симеон Евтимов, председател на борда, Йордан Мирчев, Кирил Григоров, Любомир Сяров, Петко Петков са новите членове на Съвета на директорите на БДЖ.

Всеки един от тях е много сериозен експерт в областта на железниците, каза министър Събев.

Ние като нов Съвет на директорите поемаме отговорност към принципала за управление на държавния капитал в обществена полза като превърнем БДЖ в истинска национална компания, да да стане железницата предпочитания транспорт в България, каза Евтимов. Целта е гражданите да се радват от свободата на придвижване, бизнесът да има достъп до пазарите, а обществото като цяло да разчита на сигурността на железните пътища. Искаме да променим нещата и места пазарната функция на железницата да се използва като социален инструмент, искаме социалната функция на железницата да се ползва за интегриране на транспортния пазар, отбеляза Евтимов.

Още от България