бедствено положение Бургас

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) поиска бедствено положение за Бургас, за да може в бързи срокове местното ВиК-дружество да се справи с очертаващото се безводие, съобщава Сега.

Както е добре известно, вода в язовир „Камчия“, който захранва питейно града, има само до май 2021 г. Като алтернатива правителството възложи преди месеци на МРРБ да ремонтира язовирите „Порой“ и „Ахелой“ и изграждане на довеждащи водопроводи до деривация „Китка“.

„С цел максимално бързо стартиране на процедурата, предвид краткия срок за строителство и изчерпване на ресурса на „Камчия“, единственият възможен изход, който да даде на ВиК-Бургас да се вмести в тези срокове, е въвеждане на бедствено положение“, гласи абзац в декемврийския график за ползване на язовирите, изготвян регулярно от МОСВ. Графикът е изготвен вчера.

Идеята повлече и негативни коментари.

„Нали знаете какво означава бедствено положение? Възлагане на работа на фирми без никаква процедура. 60 милиона без търг, без конкурс, защото е спешно“, реагира в социалните мрежи Владислав Панев от „Зелено движение“. Панев следи проблема.

От графика става ясно още, че е установено „ежемесечно разминаване“ между отчетените водни количества във ВЕЦ „Камчия“ и измервателните устройства, монтирани към пречиствателната станция на язовира. Екоминистърът Емил Димитров е назначил комисия, която трябва да провери казуса и да му докладва решение в едномесечен срок, което евентуално може да е монтиране на нови измервателни уреди.

Според графика ВЕЦ-ът трябва да обработва единствено водата, която се отпуска за питейни нужди, като количествата постъпват именно в пречиствателната станция. Според данни на Панев и медийни публикации преди време, ВЕЦ „Камчия“ е собственост на Димитър Тадаръков, който е в близки отношения с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

НА МЯСТО В БУРГАС

Успоредно с всичко това се оказа, че Димитров и зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков са днес в Бургас за среща с местната власт. Следобед започна и сесия на общинския съвет специално по темата.

Димитров заяви: „Максимално бързо трябва да направим връзките между „Порой“ и „Ахелой“, да резервираме съответните количества и догодина никой да не разбере в бургаския регион, че сме имали проблеми с три години безводие и климатични проблеми. За целта сме направили план с г-н Нанков и с кметове на Варна, на Бургас, с областните управители. Сега ще има още малко ограничения, за да резервираме Варна. Образно казано, тя ще се лиши малко от водата в „Камчия“ – проявява солидарност за Бургас, която е изключително голяма, за Бургас. Ще получим за няколко месеца вода, неизпратена за Варна – тя ще дойде в Бургас. Ще резервираме вода и в „Порой“, която да стигне за още няколко месеца. Имаме си разчети и ще приведем в изправност „Ахелой“.

Нанков пък добави, че Варна ще получава вода по деривация „Китка“. Нямало да има повишаване на цената на водата в северния град, макар добивът там да е помпажен.
Целият този сюжет се развива пет дни след големия цирк, който спретна Димитров.

Виж още:Всичко е спокойно! Борисов нареди: Водна криза няма да имаВодна криза няма да има, заяви пред премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Еми…Nov 27 2020skafeto.com

loading...