безработните у нас

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

През последните седмици броят на безработните у нас отново расте. След пика на безработицата вследствие на пандемията от коронавирус, който беше през април-май, последва спад.

Сега обаче има очаквания за втора вълна на безработицата у нас, която ще е особено силна през късната есен и в края на годината. Нивото на безработицата може да достигне 9-10%. Това заяви Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара, пред Bloomberg.tv

Според него мярката на правителството 60 на 40, е полезна, но много малко работодатели са се възползвали от нея. „19% от компаниите у нас преминаха към съкращения“, посочи експертът, цитиран от money.bg.

По думите му за работодателите е важно да оценят рисковете и да предприемат мерки. „Трябва да се търсят възможности за пренасочване към други дейности и за по-голяма гъвкавост. Заетостта трябва да се разглежда на базата на анализи и по региони, и по сектори и оттам да се въведат необходимите мерки изпреварващо“, каза още Томов.

Според него някои кадри търсят работни места, които смятат за по-стабилни и така има риск за изтичане на качествени служители от предприятията. По думите му трябва да постави сериозен акцент върху политиките по управление на човешки ресурси.

Томов очаква дистанционната работа да бъде нещо реално и устойчиво в бъдещето за част от служителите, като тя да се съчетава с присъствена и с други гъвкави форми.