без извънредна обстановка

Хаос с тестването и лечението на пациентите с COVID настъпи още в първия ден след отмяната на извънредната епидемична обстановка. Хората със симптоми не знаеха къде могат да си направят безплатно изследване, личните лекари вече не могат да издават направления за PCR, COVID зоните в поликлиниките са закрити, директорите на болниците се чудеха дали да приемат нови пациенти и ще им плати ли НЗОК за дейността.

Лекари и сестри пък така и не разбраха какви заплати ще получат за април. Десетки специалисти по здравни грижи вече са подали предизвестия за напускане, единици бяха болниците, където всичко беше спокойно, пише специализирания сайт skener.news. Този петък за втори пореден ден пък медици протестираха, този път в Александровска болница, с настояване допълнителното възнаграждение да не отпада.

„Искаме повишаване на заплатите. Искаме Министерството на здравеопазването да направи работещи механизми това да се случи. Когато бъдат премахнати и парите за COVID след юни, ще ни върнат в първоначалната ситуация, в която лекарите взимат 1000 – 1200 лв., а сестрите по 700-800 лв. За съжаление, се е получи подмяна, а не промяна“, заяви д-р Адриан Симеонов, педиатър в детската клиника към „Александровска“, цитиран от БГНЕС. Той е председател на здравния сектор в Национален синдикат „Защита“ в лечебното заведение. Д-р Симеонов се надява, че здравният министър проф. Асена Сербезова все пак ще направи всичко възможно за да се повиши качеството на обслужване на пациентите, както и възнагражденията на медицинските работници.

По-късно от НЗОК изпратиха съобщение, от което става ясно, че от днес пациенти с COVID ще се приемат за лечение само в болниците, които имат инфекциозни отделения или такива, които отговарят на критериите по НРД за медицинските дейности и имат сключени договори с касата не по изключение. Болниците, в които пък даден пациент е бил приет за друго заболяване, но междувременно се оказва с положителен тест за коронавирус, също могат да продължат да го лекуват, но трябва да са отделили легла за изолация и персонал за съответната структура.

С други думи лечебните заведения в малките населени места, които не разполагат с инфекционист, пулмолог и реанимация, няма да приемат повече COVID болни. Тези пациенти трябва да бъдат насочвани към други градове, където има болница с инфекциозно отделение. В София например такива са само три – ВМА, „Св. Анна“ и Инфекциозна болница.

Според съобщението на касата PCR тестове ще могат да се правят вече само в лечебни заведения, сключили договор с НЗОК по реда на НРД, по пакет „Вирусология“ и „Клинична лаборатория и микробиология“. Останалите, които са били определени със заповед на министъра на здравеопазването в периода на извънредна епидемична обстановка, няма да получават заплащане от фонда.


loading...