бележка Македония

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ показа по bTV бележка, по думите му – с почерка на премиера Кирил Петков, с план за евроинтеграцията на Северна Македония. Депутатът от ИТН уточни, че планът е „начертан“ от премиера по време на съвместното им пътуване с влак до Киев.

Възмутително според Балабанов е, че в него първо е посочено вдигане на ветото върху евроинтеграцията на РСМ и след това идва изпълнението на ангажименти от тяхна страна като претенции за малцинство, табели на български и др. Историческите факти не били от значение.

„Готов съм да се подложа на детектор на лъжата за тази бележка, а и в България има добри графологични експерти, които могат да докажат, че този шрифт е почеркът на министър-председателя“, уточни Балабанов.

Депутатът от ИТН подчерта, че за него темата е още по-важна, откакто преди месец му се е родила дъщеря. „Заради нея няма как да си мълча, не е хубаво и е не морално, защото това момиче аз ще го възпитам… особено когато е засегната историята на България и видимо имаме проблем, който никой в историята нататък няма да ни го прости“, уточни той.

Джамбазки даде на прокурор Кирил Петков заради
„схемата за падане на ветото за РСМ“

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Прокуратурата на Република България за извършване на престъпление, описано в Наказателния кодекс, от страна на министър-председателя Кирил Петков.

Сигналът се основава на Глава първа от Наказателния кодекс на Република България за умишлена вреда на републиката, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

„Предвид факта, че има гласувана рамкова декларация на Народното събрание, която утвърждава наложената от Република България официална позиция, както и предвид потвърждаването на същата тази позиция от страна на Консултативния съвет за национална сигурност, смятам, че с действията си господин Кирил Петков е извършил състава на престъплението по чл. 103, пр. 1, раздел II, Глава първа от Наказателния кодекс, гласяща следното: „Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9“, аргументира сигнала си до Прокуратурата съпредседателят на ВМРО.

Ангел Джамбазки настоява още главният прокурор на България да използва настоящия сигнал като законен повод за образуване на досъдебно производство срещу Кирил Петков. В сигнала си той изтъква, че министър-председателят трябва да бъде привлечен, за да има правна възможност да даде обяснения дали е направил опит да извърши умишлени действия, с които да увреди интересите на Република България.

Виж още:Петков пред румънска медия: Решил съм, че бъдещето на Северна Македония и Албания трябва да е в ЕС„Не мога да съм отговорен за нищо в такъв случай. Решил съм, че бъдещето на Северна Македония и Алба…May 11 2022skafeto.com


loading...