билетите за влак

Задава се нов удар по джоба на българина заради шоковите цени на електроенергията. Предприятията за обществен транспорт, които се задвижват с ток, са изправени пред загуби и някои вече пресмятат нови тарифи, други още се чудят как да удържат положението, пише Сега.

Билетите за влаковете със сигурност ще поскъпнат, призна Любен Нанов, директор на „БДЖ – Пътнически превози“. 21% от всички разходи на дружеството са именно за еленергия и те са се увеличили двойно, обясни той пред бТВ.на ток са Дружеството
„Ние ползваме 150 хиляди гигаватчаса ток годишно, тъй като имаме 565 влака и цели 470 от тях са на ток. Прогнозите ни за 2021 г. са направени при цена на тока 100-110 лева за мегаватчас, а реално в момента цените на борсата са между 220 и 250 лева, което за нас означава финансов негатив между 7 и 9 млн. лева в края на годината“, коментира Нанов.

Той поясни, че в момента „БДЖ – Пътнически превози“ прави разчети за „индексиране“ на цените на билетите, които после ще обсъди с Министерството на транспорта. Имаме право да индексираме цените два пъти в годината и в момента няма друг изход, каза още жп директорът, като подчерта, че съкращаване на влакове няма за минимизиране на разходи няма да има.

Рекордно скъпият ток създава огромни проблеми и за градския електротранспорт. Сметките за ток на софийското метро са се увеличили двойно – със 118%, от началото на годината, а само за последните два месеца разходите на тролейбусите и трамваите са нараснали с 40-50%, твърдят от столичната община.

Последната фактурата за тока на общинското предприятие „Столичен електротранспорт“ е за над 700 хил. лв. – при около 500 хиляди за същия месец преди година.

Положението се влошава допълнително и заради отлива на пътници. Ползващите публичен транспорт в града са намалели с 40% от началото на пандемията (много хора работят от вкъщи, други просто избягват да пътуват и т.н.).

Именно заради спада на пасажерите общината е съкратила 20% от наземните линии на градския транспорт. Метрото не е променяло разписанието си. От кметството уверяват, че повече „разреждане“ няма да се прави въпреки увеличените разходи и намалените приходи. За цената на билетчето обаче не казват нищо. Една от причините е, че се обмисля „революционна“ промяна в таксуването на пътниците и преминаване към почасово заплащане на пътуването. Идеята човек да може да се вози с различни транспортни средства с един билет, издаден с валидност 60 или 30 минути примерно.

Виж още:След галопиращите цени на тока: Акция на ДАНС и МВР в КЕВРЕкипи на ДАНС и МВР влязоха в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Акцията е започнала …Sep 23 2021skafeto.com


loading...