биологичен материал
Майор Валентин Терзиев

За съжаление трябва да потвърдя, че сред намерените останки в Черно море край Шабла, е открит биологичен материал, който е изпратен за ДНК анализ. Това обяви на брифинг началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който представи пред журналисти всички стъпки, които Военноморските сили са предприели при издирването на изчезналия пилот майор Валентин Терзиев.

Самолетът МиГ-29, пилотиран от майор Терзиев от състава на авиобаза Граф Игнатиево, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел по време на ученията „Шабла 2021“.

„Между 7.41 ч. и 8.10 ч. вчера сутринта са открити останки от спасително оборудване, отломки и биологичен материал. Оттук нататък действията се насочват предимно към откриване на черната кутия на изтребителя МиГ-29“, допълни Ефтимов.

По думите на началника на отбраната, намирането на черната кутия е ключов момент, за да могат да се анализират причините за тежкия инцидент и да се възобновят плановите полети на Военновъздушните сили, предава Дир.бг.

„Търсенето в района, където бяха намерени отломките, продължава. Там се извършва обследване на морското дъно със сонари със страничен обхват“, каза още адмирал Ефтимов.

Тази сутрин е проведена среща с фирми и организации от морския бранш, които са предложили безвъзмездна помощ за търсенето. Адмирал Ефтимов обясни, че е създаден координационен щаб. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с площ 20 квадратни мили. В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“. В готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“.

Началникът на отбраната допълни, че спасителната акция ще продължи, докато могат да се установят достоверни резултати. По думите му, скоростта на изтребителя, пилотиран от майор Терзиев в момента на инцидента, е била 900-950 км/ч.

„Надпреварваме се с времето, морската среда е агресивна, продължителният престой на черната кутия във водата не е желателен“, каза още адмиралът.

Виж още:Цялата база „Граф Игнатиево“ се моли – техен колега е пилотирал падналия МиГОпитен летец е пилотирал падналия МиГ-29 в Черно море. Той е със солиден стаж и колегите му в авиоба…Jun 9 2021skafeto.com

Майор Валентин Терзиев е изчезналият пилот от падналия МиГ47-годишният майор Валентин Димитров Терзиев е пилотът, който изчезна при падане на изтребител МиГ-2…Jun 9 2021skafeto.com

Български МиГ е паднал в Черно море по време на ученията край ШаблаИзтребител МиГ на българските Военновъздушни сили е паднал в морето край Шабла при изпълнение на тре…Jun 9 2021skafeto.com


loading...