Био Орех БГ

Ореховите ядки са богати на протеини, мазнини, диетични фибри, витамини, микро и макроелементи. Този състав ги прави не само питателни и вкусни, но и изключително здравословни. Но тук трябва да отбележим, че най-добрият вариант за здравето са био орехите, които се отглеждат при специални условия. В България такъв производител е Био Орех БГ, чийто насаждения за са изцяло от български сортове, един от които местен. Намират в землищата на селата Голямо Дряново, общ. Казанлък и с. Асен общ. Павел Баня.

Всеки, който иска да извлече максимална полза от консумацията на орехи, залага именно на био орехи от надеждни производители. И така, какви са ползите за организма от консумацията на орехи, включително и орехов тахан.

Бистър ум и здрава памет до дълбока старост

Орехите са богати на омега-3 мастни киселини, селен и йод. Тази комбинация от вещества има положителен ефект върху човешкия мозък: подобрява се паметта, увеличава се скоростта на обработка на информацията и повишава способностите за учене.

Учени от Изследователския център за хранене и стареене на университета Туфтс (Сомървил, Масачузетс, САЩ) са доказали, че включването на тези плодове във вашата диета ще помогне много за поддържане  на здравето на мозъка с напредване на възрастта.

Не е тайна, че ядката на ореха наподобява човешкия мозък. Това сходство е породило много митове, някои от които идват от древни времена. Например, вавилонските свещеници не позволявали на обикновените хора да ядат орехи, тъй като вярвали, че тези, които ядат „забранения плод“, могат драстично да помъдреят.

Орехите гарантират здрав и спокоен сън

Орехите, благодарение на аминокиселината триптофан, която съдържат, спомагат за повишаване на нивото на мелатонин в кръвта, което от своя страна е отговорно за добрия и здрав нощен сън. Това заключение направиха учени от Центъра за здравни науки на Тексаския университет (Сан Антонио, Тексас, САЩ).

Орехите подпомагат отслабването

Орехите имат доста високо съдържание на калории, но колкото и парадоксално да звучи, ако ги използвате в разумни количества, без да надвишавате дневната препоръчителна доза, те могат да помогнат не само за намаляване на теглото, но и за запазване на постигнатия резултат. Работата е в това, че орехите също са богати на протеини и фибри, така че те засищат отлично.

Изследователи от Харвардското медицинско училище (Бостън, Масачузетс, САЩ) установиха, че яденето на орехи кара хората да се чувстват по-сити през целия ден. Освен това, субектите са анализирани за инсулинова резистентност и не са открити промени в хормоналния фон.

Орехите помагат при храносмилателни проблеми

Орехите са богати на фибри. Имаме нужда от тях, за да поддържаме червата си здрави. Следователно, наличието на тези дарове на природата в диетата може да помогне при храносмилателни проблеми.

Орехите са пазители на имунитета

Орехите са богати на антиоксиданти, които помагат за изграждането на силна имунна система, а това предотвратява риска от различни заболявания. Така например, проучване е показало, че полифенолите, съдържащи се в тези плодове, могат да предотвратят химическо увреждане на черния дроб.

Има и други научни изследвания, които доказват, че орехите могат да намалят  растежа на раковите клетки, по-специално тези на гърдата, простатата и панкреаса.

Орехите са естествен регулатор на кръвната захар

Системната консумация на орехи в разумни количества може да бъде профилактично средство срещу затлъстяване и диабет тип 2. Но дневната доза не трябва да надвишава 1/4 чаша. Всичко се дължи на полезните мастни киселини, на които тези плодове са богати.

Учени от Медицинския университет в Шираз (Иран) са провели проучване на пациенти с диабет тип 2. В продължение на три месеца те изучавали как яденето на орехов тахан влияе върху нивата на кръвната захар. В резултат на това установили, че малко количество от този продукт (до 15 g на ден) е много полезно: нивото на кръвната захар намалява, а същевременно пациентите не наддават на тегло и кръвното им налягане не се повишава.

Орехите се грижат за сърцето и кръвоносните съдове

Балансираната комбинация от моно- и полиненаситени мастни киселини прави орехите отлично профилактично средство срещу сърдечни и съдови заболявания. Установено е, че те нормализират кръвното налягане, а също така имат положителен ефект върху холестерола, като същевременно намаляват нивото на „лошия“ в кръвта и стимулират производството на „добър“.

Изследвания на учени от Пенсилванския държавен университет (САЩ) показват, че орехите имат кардиопротективен ефект. Използването им може да помогне за понижаване на кръвното налягане и този ефект се проявява при субектите както в покой, така и по време на стрес.

Орехите са склад на мед, манган и магнезий

Всички тези ценни вещества ще бъдат полезни за превенцията на остеопороза – състояние, при което костите стават по-малко плътни и здрави. А в комбинация с полиненаситени мастни киселини, на които е богат орехът, ще осигури здравето на костната система в продължение на много години.

Орехите подобряват мъжката плодовитост

Орехите имат положителен ефект върху мъжката плодовитост, като подобряват качеството, количеството, жизнеспособността и подвижността на сперматозоидите. Това се потвърждава от проучване, публикувано в списание Biology of Reproduction.

Орехите са еликсир на младостта

Орехите са полезни за кожата, защото са пълни с витамин Е и група В. Тази комбинация може да забави процеса на стареене в тялото. В допълнение, антиоксидантът Е допринася за хидратацията на кожата, което също помага да я поддържа млада , придава й свеж и цъфтящ вид.


loading...