Колко трябва да стане минималната заплат България ЕС заплати помощ за бизнеса висока заплата

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

БНБ съобщиха, че слагат изисквания за банките да държат от 10 на 12% задължителни минимални резерви по привлечените средства. За потребителите основният въпрос е ще се повиши ли месечната вноска по взетите вече кредити и с колко? И ще се повишат ли лихвите по новоотпусканите кредити?

Според финансовия анализатор Десислава Николова повишаването на лихвите е очаквано от дълго време, а докладът на БНБ от преди няколко дни не е нещо ново и скандално, което да предизвикна притеснения.

„БНБ от COVID насам сигнализира, че предстои банките да предприемат увеличение на банковите лихви и да обърнат лихвения цикъл. Средната лихва по един ипотечен кредит в лева е 2,6%”, обясни Десислава Николова.

Тя даде и пример с кредит от 100 000 лева или евро. Ако кредитополучателят плаща по 454 лева/евро на месец в момента при лихва 2,6%, то с повишаването на тази лихва с 1%, месечната вноска ще стане 506 лева/евро. А ако лихвата се качи до 4,6% то тогава месечната вноска ще е 562 лева/евро.

Според финансиста Емил Хърсев различна е ситуацията при вече отпуснатите кредити и тези, които тепърва ще бъдат отпускани.

„Когато се намалява ликвидността на пазара, новите кредити реагират автоматично. Старите реагират поради друга причина. В България традиционно заемите се отпускат с плаваща лихва. Има някаква база – да речем тримесечният EURIBOR или €STR, с някаква надбавка, която обикновено е доста сериозна в България в последните години. Въпросният €STR беше отрицателен в последните години, сега когато се увеличава, естествено увеличаващата се база плюс същата надбавка води до някакво увеличение, но то не е кардинално. Реално продължаваме да работим с отрицателни лихвени проценти. Ако лихвата, която плащаме е 2,6%, а инфлацията – 12%, това означава, че получавам 10% годишно подарък. Сега ще получавам по-малък подарък”, обясни Хърсев.

И двамата финансисти не очакват по-голямо увеличение от 1% на средната лихва до края на годината.