Богдана Лазарова

Екипът на предаването за разследваща журналистика по БНТ „Следите остават“ беше физически нападнат в Сърбия, съобщава водещият и продуцент на предаването Богдана Лазарова.

Агресията е станала вчера между 14.30 и 15.00 часа на държавния път пред мината „Подвирове“ в с. Караманица, Босилеградско. Екипът е имал редовна акредитация от Министерството на културата и информирането на Република Сърбия да снимат за замърсяването на околната среда.

В тв екипа са били журналистката Богдана Лазарова, операторите Димитър Славов и Николай Андреев и техникът Роберт Вецов. Присъствали са още еко-активистите от София Димитър Куманов от Риболовен клуб „Балканка“ и д-р Валентин Янев, Бранко Митов и Димитър Димитров от Босилеград.

Наближавайки мината на държавния път, на около 50 метра от входа ѝ, те са били спрени от напречно паркиран микробус на пътя. Тв екипът и еко-активистите слизат от колите и тръгват пеша към входа на мината. В този момент са били нападнати с камъни от около 6-7 човека, начело с директора на „Босил-метал“ Миодраг Вукайлович, шефа на охраната на мината и работници.

С един от камъните е ударена камерата на оператора, хвърляни са големи камъни към от хората от тв екипа и еко-активистите, с което е бил застрашен животът и здравето им. Димитър Димитров е бил ударен с юмрук в гърдите, на Бранко Митов са му скъсали дрехите.

Сезирано е посолството на България в Белград и генералния консул, екипът е пуснал жалба до полицията в Босилеград.

Още от България


loading...