божков прокуратурата

Само час, след като Васил Божков пусна поредните си съобщения за схеми, с които е бил изнудван да плаща такса „спокойствие“, прокуратурата контраатакува. Бяха иззети множество артефакти от офисите на установилия се в Дубай бизнесмен и колекционер, срещу когото има повдигнати 18 обвинения.

Ето какво съобщи прокуратурата за действията си, като го придружи и с множество снимки:

„Специализираната прокуратура продължава действията по разследването в офисите на обвиняемия Васил Божков на ул. „Московска“ 43 в столицата. – В приземни помещения в сградата са намерени и иззети множество нови предмети, носещи признаците на културно-исторически ценности, които са с неизяснен произход и в нереставриран вид.

Намерени и иззети са фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически ценности. Те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им.

Специализираната прокуратура ще продължи занапред действията си по документиране на престъпни деяния срещу културно-историческото наследство на Република България при строго спазване на правилата за опазване и съхраняване на намерените и иззети предмети.“

В офисите на Божков са открити „хиляди“ предмети, а едва около 200 са били регистрирани по реда на закона и са законна частна колекция, обясни още вчера прокурор Ангел Кънев от Специализираната прокуратура.

„В сградата на „Московска“, където и в момента се извършват действия от разследващите, са открити хиляди, десетки хиляди вещи, които притежават белези на културно-исторически ценности. Те са натрупани в кашони, найлонови торби, на рафтове. Във всички стаи, включително в гаражи и подземия. Всичките не са регистрирани в Министерството на културата и не могат да се водят законна колекция. Те се изземват, защото според закона, нерегистрирани вещи с тези белези са незаконни“, поясни той пред БНТ.

Прокурорът уверява, че за съхранението прокуратурата се консултира с най-добрите експерти в страната. Ценностите се съхранявали в Националния исторически музей.

„Съхраняват се по предвидения ред, за разлика от обвиняемия Божков, който категорично не ги съхранявал по правилния начин. Това се потвърди категорично. Ние показахме и снимки как сме ги заварили. В кашони, включително и със земна маса. Надписани с прякори на лица, които се занимават с иманярство“, добави Кънев.
За частната колекция на Васил Божков прокуратурата твърди, че има данни и доказателства, че тя с незаконно придобит произход – през чужди аукциони в Германия, Швейцария и Англия.

Малко по-късно Васил Божков реагира с нова публикация във „Фейсбук“. Той твърди, че акцията в офисите му не е от днес, а прокуратурата показва кадри от февруари. Освен това обвинява органите, че са принуждавали служителите на фондация „Тракия“ да вадят антики от хранилищата и да ги слагат на земята, за да изглеждат занемарени и несъхранявани по надлежния ред, съобщава „Сега“.

„Днес Прокуратурата показа снимки от февруарските си грабежи, представяйки ги като актуални. За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на Фондация „Тракия“ да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята. Тези свидетелства също са включени в заведените дела“, написа Божков.

Оказа се, че наистина снимките са правени през февруари. Това съобщи разследващият сайт „Биволъ“, като се позова на разследване на блогъра Валентин Стойков, който е сравнил метаданните на разпространените от прокуратурата снимки.

„Проверих метаданните на снимките. Снимани са на 5 февруари (ако часовникът на фотоапарата е бил точен)“, пише Стойков.

Той прилага и и скрийншотове на проверката на метаданните – както на една определена снимка, така и на списъка с всички снимки, публикувани днес от прокуратурата.
Прокуратурата инсценирала изземването на антики от Божков
Прокуратурата инсценирала изземването на антики от Божков

Виж още:История за рекета: Божков с нов удар, този път с цифри и имена, плащал е в брой такса „подпомагане“Обвиняемият бизнесмен Васил Божков „преведе“ приказката за Али Баба в „История за рекета“ с истински…Jun 2 2020skafeto.com

Спецпрокуратурата с нова акция в офисите на Божков (СНИМКИ)Специализираната прокуратура продължава действията по разследването в офисите на обвиняемия Васил Бо…Jun 2 2020skafeto.com

loading...