1 милиард лева заем

„Безработицата е рекордно ниска, отиде на 4%, на практика не работят само тези, които не искат“, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание по повод проекта за държавен бюджет за 2020 година, който беше публикуван преди дни на сайта на финансовото министерство.

Той коментира и предвидените в бюджета допълнителни пари за здравеопазване, като припомни, че са заложени и 60 милиона повече за Спешната помощ.

„Нека тези пари да стигнат до сестрите, лекарите и да им се повишава възнаграждението. Не само съм поел личен ангажимент за построяването на клиниката (по изгаряния – б.р.) в „Пирогов“, но също и за цялостното саниране на сградата“, допълни министър-председателят.

Борисов засегна и темата за отбраната, като подчерта, че България е постигнала всички стандарти на НАТО след закупените 8 нови бойни самолета F-16.

„Така че, това, което сме обещали, го изпълняваме в пълния му обем. Повече пари има и за култура, спорт и инфраструктурни проекти“, добави той.

И изтъкна, че до края на мандата ни Брутният вътрешен продукт ще стигне 130 милиарда лева.

„В началото на мандата поехме ангажимент БВП да мине 110 милиарда лева, в момента сме на близо 119 милиарда и до края на мандата ще стигне 130 милиарда“, уточни премиерът.

Той определи това като най-видния показател как се развива държавата.

„Искам да ви кажа за външния дълг, където имаше много спекулации. Ние сме трети в ЕС по нисък външен дълг. По времето на управлението тези 3 години външният дълг намаля от 28%, до края на мандата сме планирали да е 19,5 %. Това показва отговорността към следващите поколения и, че харчим толкова, колкото изкарваме“, допълни Борисов.

Той изтъкна още, че в момента сме държавата с най-ниска контрабанда на цигари в ЕС. По думите му това се дължи на добрата работа на приходната агенция, ДАНС, МВР и прокуратурата.

„Битката с корупцията в момента сме държавата с най-ниска контрабанда от 3,4 % на цигари в ЕС. С 3 милиарда лева повече пари има в бюджета вследствие на това. За това си позволяваме да изпълняваме програмата за двойно увеличение на учителските заплати и навсякъде във всички сектори има повече пари. Както поехме ангажимент, има и 10 % увеличение на доходите. Така че само за образование има 610 милиона се дават допълнително. Само за заплати на учителите – 360 милиона лева, защото сме убедени че колкото е по-образована е нацията, толкова по-конкурентоспособни сме“, подчерта премиерът.Бойко Борисов: По времето на БСП ме обраха, крадците не ги хванаха (ВИДЕО)Премиерът на България Бойко Борисов гостува в сутрешния блок на „Нова телевизия“, където водещите Ад…Oct 25 2019skafeto.com

loading...