Борисов БНБ след Гешев

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов изрази силно неудовлетворение от провелата се вчера така дългоочаквана лидерска среща между него и партията му и лидерите на „Продължаваме промяната/Демократична България“. Тя продължи близо час и половина и завърши без особен резултат, като единствено Кирил Петков в изявление от под минута съобщи, че е бил постигнат консенсус подобни лидерски срещи да бъдат провеждани всяка седмица.

„Разбрахме се да се срещаме във вторник да се разбираме. И колкото по-бързо забравим за тази среща, толкова по-добре. Все пак съм човек, който не обича да изнася неща от кухнята, но искам да засегна няколко теми“, каза Борисов в рамките на редовната си сутрешна сводка преди началото на парламентарния ден.

И започна с казуса с партия „Възраждане“, който, очевидно, е бил една от темите на срещата. „Категорично осъждам поведението им“, подчерта Борисов.

„Но темата ГЕРБ – „Възраждане“ не съществува. И ние сме против това, което се случва във Варна, в София, агресията, побоищата, това не може да е така. (…) Да, вярно е, че те гледат от това, което правиха протестиращите преди – те хвърляха яйца, свински уши, ковчези, домати…“, коментира той. И подчерта с очевидна препратка към изявленията от вчерашния Министерски съвет, свързани с партията на Костадинов – министър-председателят е най-овластеният човек в държавата, на когото се подчиняват полиция и служби, като той трябва да върши работа, а не „да обявява“.

„Защо казвам, че трябва да забравим тази среща? Защото тя не произведе нищо освен още една разделителна линия. Която е помпозната проява за издигане на кандидат за кмет на София месеци преди изборите. Асен Василев дойде, пи кафе и отиде на среща с украинската посланичка. Нито тема управленска програма, защото бюджетът е отражение на управленската програма, нито пакетите за помощ на Украйна, нито наводненията, колко пари, докъде са стигнали комисии, кога хората от Северозапада ще получат помощ“, възмути се експремиерът. И посочи – лидерските срещи следвало да бъдат лидерски по същество, но когато се събирали 15 човека, „ставало говорилня“.

„Борисовата държава“ била основна тема на вчерашното събитие на „добрите сили“ по издигане на Васил Терзиев, продължи с възмущението си той.

„Министър-председателят ли е на Борисов, министрите ли? Казват, че сме имали 10 зам.-министри, казвам им – ако искат, да ги уволнят. Шефът на митниците ли, шефът на НАП, шефът на БЕХ ли е на Борисов? В момент, в който трябваше да положим максимални усилия, за да изберем управленска програма и бюджет, не го обсъждахме изобщо. Защото от нас се иска само да натискаме копчета, доколкото разбрах.“

Все пак е имало градивен диалог между Борисов и съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов, като се е стигнало до разбирателство шефовете на службите сами да посочват своите заместници.

В крайна сметка обаче да имало такива регулярни лидерски срещи, не „било лошо“. „Защото там може да се гледа и парламентарната програма, и точките, които влизат на Министерски съвет. Защото вицепремиерът Габриел се въздържа парите от БЕХ да бъдат извадени, само че те не се съгласиха и го приеха“, отговори на въпрос Борисов.