Бойко Борисов левски

Премиерът Бойко Борисов поднесе цветя пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски в София по повод 147 години от обесването му. Това стана около 8 часа тази сутрин преди редовното заседание на Министерския съвет.

Да отдадат почит пред Васил Левски с Бойко Борисов бяха министрите на вътрешните работи, на финансите и на спорта Младен Маринов, Владислав Горанов и Красен Кралев.

„Честит празник не може да се каже за обесване. Разпети петък да не е празник. Прекланяме се, трябва да ни е срам“, каза Борисов.

В редица градове на страната днес ще се състоят възпоменателни церемонии-поклонения с участието на военнослужещи и представителни части на Българската армия по повод 147 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Бойко Борисов се поклони пред паметника на Васил Левски (ВИДЕО)

В София президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на Апостола. Той ще се включи в общонародно шествие, организирано от Общобългарски комитет „Васил Левски“, при преминаването му пред президентството в 17.00 часа. В този час ще бъде отслужена и архиерейска панихида в храм „Света София“.

В 18.00 часа започва възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в столицата. Тържествено слово ще произнесе президентът Румен Радев, встъпителни слова ще каже столичният кмет Йорданка Фандъкова. В церемонията ще участват председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители.

Заместник-председателят на Народното събрание, който е и лидер на НФСБ, Валери Симеонов ще присъства на шествие-поклонение, организирано от партията. То ще започне в 18.00 часа от паметника Васил Левски и ще продължи до паметната плоча на църквата „Света Петка Самарджийска“, в подлеза на ЦУМ.

В София Националната гвардейска част ще участва в отбелязването на 147-ата годишнина от гибелта на Апостола като още в 14.00 часа ще бъдат поставени почетни часови пред паметника на Васил Левски.

По повод годишнината Националният военноисторически музей ще представи посланията на стотици деца от страната и от чужбина, с които те са участвали в кампанията „Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес“. За поредна година в музея ще бъде представена и образователната програма „Васил Левски – вчера и днес“.


loading...