борисов 180 градуса

Предложението първият ден от болничните да се плаща от работника (от 1 януари 2020 г.) няма да бъде внесено в Народното събрание, съобщи пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов.

„Абсолютно са прави хората и аз затова не се съгласих. Затова няма да го входирам“, каза премиерът, цитиран от БНР.

„Да накажем истински болен да си плати той първия ден заради тарикатите. Хайде като сме нация, ако толкова искаме – демокрацията е хубаво нещо, но всички ние трябва да се борим за нея, да я подпомогнем. И медиите с разследвания и това (безпричинните болнични) да стане изключение, а не правило. Нетърпимостта в хората искам да я видя. Защото като се вземе такъм болничен, вземат от вашите пари, от нашите пари“, коментира Борисов.

„Ще обсъждаме в тристранката този проблем, свързан с болничните листове, с ТЕЛК-овете“, добави той.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов съобщи вчера вечерта по БНТ, че премиерът му се е обадил, разговаряли са по темата, но не разкри подробности.

Двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, смятат, че мярката, предложена от управляващите, ще санкционира мнозинството коректни работници, специалисти и служители заради една малка част злоупотребяващи. От КНСБ поискаха спешно свикване на Тристранния съвет с участие на премиера.

Националните стачни комитети на двата синдиката заявиха по-рано, че ще обсъждат днес бъдещите съвместни действия във връзка с решението на коалиционния съвет на управляващите от 14 ноември 2019 г. за болничните.

Обявеното намерение за конфискация на първия ден от болничните предизвика бурно обществено недоволство сред всички работещи българи. Немалка част от политическите партии, както от управляващата коалиция, така и извън нея, и работодателски организации също изразиха несъгласие и се разграничиха от предложението, отбелязаха от КНСБ.

Работодателски организации твърдят, че между 1/3 и 2/3 от болничните листове, които са с продължителност до 3 дни, са фалшиви, защото работещите ги използват за удължаване на почивките преди или след празнични дни или за извършване на лична и селскостопанска дейност. Синдикатите обаче опонират, че такива твърдения не са основателни. Те се аргуменираха със статистиката на НОИ, която показва, че за 2018 г. болничните листове с продължителност до 3 дни, които се плащат само от работодателите, се равняват на 55 хиляди дни (0,31 на сто) от общо изплатени в страната 18 млн. дни. Най-голям принос – приблизително 58,5 на сто от общото нарастване на изплатените дни за последните 5 г., имат болничните с продължителност от 15 до 30 календарни дни, следвани от тези между 8 и 14 дни – 19,7 на сто.

Министър-председателят провери междувременно напредъка по строителните дейности на АМ „Хемус“. В днешно време няма технология, която да ни позволи в кратки срокове да приключим мащабните строежи, написа Борисов на страницата си във Фейсбук.Борисов се включи в спора за болничните, премиерът сам звъннал на лидера на КТ „Подкрепа“Премиерът Бойко Борисов се е обадил по телефона на лидера на синдиката „Подкрепа“ Димитър Манолов, з…Nov 19 2019skafeto.com

След гаврата с болничните: Този път българинът няма да мълчиНационалните стачни комитети на КНСБ и КТ “ Подкрепа“ ще се съберат през следващите няколко дни зара…Nov 18 2019skafeto.com

Патриотите: Горанов предложи рестрикцията с болничния! ГЕРБ: Не, определено бяха патриотитеКой измисли рестрикцията с болничния – финансовият министър Владислав Горанов, ГЕРБ или Обединени Па…Nov 15 2019skafeto.com


loading...