бомба главен прокурор

Сигнал за поставена бомба в сградата на ВСС опита да прекъсне процедурата по избор на главен прокурор. След гласуване на пленума обаче беше решено магистратите да продължат заседанието.

Лично главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че заплахата е отправена с обаждане на телефона на секретаря на представляващия ВСС Боян Магдалинчев. Получено е предупреждение, че бомбата ще избухне до 30 минути, след което последвали думи на арабски език.

Самият Магдалинчев подчерта, че в сградата са взети достатъчно сериозни мерки за сигурност, но в крайна сметка магистратите поставиха на гласуване въпроса дали да продължат процедурата. В резултат на това всички 23-ма единодушно решиха да поемат риска и да не прекъсват работата си.

Изслушването кандидата за главен прокурор Иван Гешев днес се провежда в условията на улични демонстрации. Противници и защитници на единствения кандидат се събраха от рано сутринта. Около сградата на ВСС са поддръжници на Гешев, които препречиха за няколко минути пътя на автомобилите на кръстовището на бул. „Мария Луиза“ и ул. „Екзарх Йосиф“. Противниците на номинацията направиха шествие по жълтите павета. Те спряха на Орлов мост, където в момента движението е блокирано.

Пред пленума на ВСС Иван Гешев обясни протестите срещу него с това, че политически и икономически кръгове с ресурси са засегнати от прокуратурата и прилагането на закона.

„Това, което се правеше през годините, е да се хранят от това говорене и да изграждат идеологическа база с компромати срещу прокуратурата и съдебната власт“, добави Гешев и продължи: „Не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е лъжа и кое – не, да ми казват кое е истина и кое – не, да налагат своето мнение, да се опитват чрез страх от това, че ще излезе поредната хибридна, компроматна статия, да те цапат и маскарят“.

Той допълни, че да се откаже при такава атака, означава да покаже, че го е страх, и да предаде гласуваното му доверие. И добави, че тези атаки от години уронват престижа на съдебната власт.

„Вярвам, че е време прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление“, заяви Гешев. По думите му това е и мнение на почти цялата прокурорска общност.

Иван Гешев каза още, че през изминалия седемгодишен период, благодарение на главния прокурор Сотир Цацаров, се е повишил значително административният капацитет на прокуратурата, подобрено е било кадровото обезпечаване на прокуратурата и нейната материална база. Това, по думите му, е повлияло положително да има ефикасни разследвания.

Кандидатът за главен прокурор представи своята концепцията и започна да отговаря на въпроси от съсловни и граждански организации.


loading...