теглене на заеми

Държавата да осигури по 1000 лева бонус на всеки ваксиниран пенсионер, предложи Георги Ангелов, старши икономист от Институт „Отворено общество“, цитиран от 24 часа. По думите му това много бързо ще вдигне ваксинацията – ще струва пари, но много по-малко, отколкото постоянните затваряния и нужда от антикризисни мерки. Отделно ще даде социален и икономически ефект. Припомняме, досега здравните власти опитаха да склонят българите да се имунизират срещу COVID-19 с томбола със 102 смарт часовника.

Според Георги Ангелов изискването за зелен сертификат стимулира ваксинацията главно сред по-младите (те основно ходят на кино, кафета и ресторанти). Думите му се потвърждават и от данните на МЗ, които показват, че след въвеждането на зеления сертификат в България са приложени общо 355 931 дози ваксини. 288 093 са имунизираните лица с първа доза от двудозовите ваксини и еднодозовата ваксина на Janssen, а хората със завършен имунизационен цикъл от 21 ноември до момента са 187 658.

„Нужни са обаче мерки за най-възрастните – те са най-застрашени и смъртността от коронавирус при тях е най-висока“, подчерта Ангелов. Затова друг добър ход да се вдигне делът на ваксинираните е да се внесат известни количества от руската ваксина, която е популярна сред по-възрастните и те биха избрали тъкмо нея. „Това не е идеологически или геополитически въпрос, а прагматичен подход за приключване на пандемията“, обясни икономистът от „Отворено общество“.

Не на последно място, по думите му, в момента се разработват редица лекарства против коронавирус и през последните седмици постоянно има съобщения за успешни резултати от клинични изследвания, затова България трябва внимателно да следи кои лекарства са в напреднала фаза на регулаторно одобрение и да осигури навременни доставки. „Комбинация от ваксини и лекарства ще свали натоварването върху болниците и освен, че ще даде възможност да забравим за пандемията по-бързо, ще ограничи и икономическите ефекти, които в момента са тежки заради по-малко от 30-те процента имунизирани“, категоричен е Георги Ангелов.

Виж още:Създателите на ваксината на Пфайзер с чиста печалба от над €3,2 милиарда за тримесечиеГерманската фармацевтична компания БионТех (BionTech), която си партнира с Пфайзер (Pfizer) в разраб…Nov 10 2021skafeto.com


loading...