лена дипломати

„Няма основание за притеснение и няма риск за енергийната сигурност на страната. С тези думи началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова коментира пред БНР и bTV информацията за спиране на доставките на газ от Русия, считано от днес, 27 април.

По думите ѝ от месеци българското правителство е било готово за подобен сценарий.

„Има подсигурени алтернативни доставки и няма причина за паника“, увери Бориславова.

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са уведомени за ситуацията.

„Газпром обяви, че спира доставките на газ към България без предупреждение. Преждеуправляващите обещаха диверсификация, която не осъществиха. Вместо това построиха газопровод за 3 млрд. лв. платен от българските данъкоплатци. От всички нас. България ще се справи. Работим активно цената да се повлияе минимално“, гласи съобщение в официалния профил във Фейсбук на „Продължаваме промяната“.

Депутатът от „Демократична България“ и заместник-председател на енергийната комисия в Народното събрание Ивайло Мирчев също коментира информацията за спирането на доставките от Москва.

„България ще се справи, газ ще има. Заради извънредните обстоятелства в началото ще е на по-висока цена, но ще се търсят решения и в тази посока“, написа той, а постът му бе публикуван в страницата на „Да, България“ в социалната мрежа.

По-рано от Министерството на енергетиката съобщиха, че в „Булгаргаз“ ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени – считано от 27 април 2022 г. Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи. От ведомството уверяват, че са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация.

Виж още:Русия спира от утре газа за БългарияРуският енергиен гигант „Газпром“ спира доставките на синьото гориво и за България. Това съобщиха от…Apr 26 2022skafeto.com


loading...