Борисов болничните

Премиерът Бойко Борисов се е обадил по телефона на лидера на синдиката „Подкрепа“ Димитър Манолов, за да обсъдят намерението на управляващите да спрат плащането на първия ден от болничните, както и намерението на синдикатите да организират протести срещу това.

Това стана ясно от интервюто на Манолов пред БТВ, който уточни, че двамата са разменили аргументи „за“ и „против“, които са известни на обществеността, но не даде повече подробности.

„Разговарях с премиера Бойко Борисов по телефона за болничните. Той ми се обади. Ясно е, че има проблем със злоупотреби, но решението не е първият ден да не се плаща“, разкри Манолов.

„За да се стигне до решаване на проблема, трябва да има сближаване на позицията, но не останах с впечатлението да има някакво голямо сближаване след този разговор. Аз обичам систематичния подход и трябва да търсим комплекс от решения. Не трябва всички, които си взимат болнични, да бъдат обвинявани за престъпници. Ясно е, че този, който си вземе болничен, за да отиде на почивка в Гърция, няма как да го уплашиш с един ден. Аз говоря за истински болния, който сега от страх, няма да вземе болничен и ще отиде на работа, където ще зарази още 10 души. Не може да се казва, че всички взимащи болнични са престъпници. Тогава и всички лекари, които издават болнични, и те ще са престъпници. За мен няма едно единствено универсално решение за справяне с фалшивите болнични. Промените не трябва да стават набързо и на коляно. България е на едно първите места в света, където работодателите плащат най-малко за болнични – първите три дни. Има развити държави, където се плащат месеци“, разкри Манолов.

„Мога да ви разкажа много схеми за източване на средства от НОИ чрез болнични листове. Създават се търговски дружества, назначават се фиктивно 10 души, които не вършат никаква работа и само си пускат болнични листове, като парите от тях после се прибират. Питайте прокуратурата и НОИ защо не се предприема нищо срещу тези фирми, а се обвиняват нормалните и наистина болни хора, че са престъпници“, категоричен бе Димитър Манолов.

Манолов намекна, че идеята за нововъведението е на НФСБ. Без да го назовава изрично, само с лека ирония той подчерта, че замисълът е „много патриотичен“.След гаврата с болничните: Този път българинът няма да мълчиНационалните стачни комитети на КНСБ и КТ “ Подкрепа“ ще се съберат през следващите няколко дни зара…Nov 18 2019skafeto.com

Патриотите: Горанов предложи рестрикцията с болничния! ГЕРБ: Не, определено бяха патриотитеКой измисли рестрикцията с болничния – финансовият министър Владислав Горанов, ГЕРБ или Обединени Па…Nov 15 2019skafeto.com

loading...