вашингтон борисов

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна във Вашингтон, където днес предстои да се срещне с президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп в Белия дом, съобщава Епицентър.бг.

Срещата на Борисов и Тръмп е ключова стъпка за задълбочаването на стратегическото партньорство между двете държави. България и САЩ са съюзници и стратегически партньори и страната ни има интерес да надгражда сътрудничеството в редица сфери като сигурност и отбрана, енергетика, борба срещу тероризма, образование и наука, връзки между народите, уточняват от пресслужбата.

Посещението във Вашингтон е повод премиерът Борисов да потвърди сериозния подход на българското правителство към ангажимента от Срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. по отношение на разходите за отбрана.

В този контекст страната ни разглежда договорите за доставка на самолетите F-16 Block 70 не само като важна част от модернизацията в сферата на отбраната, но и като осигуряване на индустриално сътрудничество, което ще допринесе за икономическото развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера дългосрочно.

Съвместните военни учения в България, които се провеждат целогодишно, са също от съществено значение за подобряване на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на другите държави членки на НАТО.

В рамките на посещението във Вашингтон на вниманието на премиера Борисов ще бъдат и въпроси от енергийната сфера. Сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната ни и диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ.

До момента Борисов последователно е изтъквал пред представителите на висшата американска администрация ползите от реализирането на проекти като газоразпределителния център „Балкан“, „Балкански поток“, интерконектора Гърция-България, както и възможностите за развитие на пазара на втечнен природен газ.

България има интерес и да задълбочи търговско-икономическите си отношения със САЩ, които редовно се нареждат сред 20-те водещи външнотърговски партньори на страната ни, като през 2018 г. търговията със стоки със САЩ достига стойност от над 975 млн. щатски долара.

Основна цел в усилията ни за засилване на двустранното икономическо сътрудничество е привличането на нови преки американски инвестиции, като акцент са високотехнологичните сектори, подчертават амбицията на премиера ни от неговата пресслужба.

Програмата на премиера Борисов по време на визита му в Америка предвижда участие в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“.

Във Вашингтон той ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян. Освен това Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.

Последно през 2012 г. българският премиер бе на посещение в Белия дом, където бе приет от предишния президент Барак Обама.

На практика Бойко Борисов е последният източно-европейски лидер, с когото Доналд Тръмп ще се срещне.

Пръв бе президентът на Полша Анджей Дуда /юли 2017/, последван от държавните глави на Литва, Латвия и Естония /април 2018/, после през март и май 2019 бяха премиерът на Чехия Андрей Бабиш и на Словакия Петер Пелегрини. Румънският президент Клаус Йоханис /август 2019/ и унгарският лидер Виктор Орбан /октомври/ седнаха преда Борисов до Тръмп в Овалния кабинет.

В делегацията, оглавена от Борисов, са вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, който е и министър на отбраната, както и министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов.

Борисов пусна във Фейсбук кадри от пристигането си.

Днес е официалната му среща с президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Пристигнах на официално посещение в Съединените американски щати, където ще се срещна с президента Donald J. Trump. В рамките на визитата ще разговарям и с представители на американския бизнес, с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг, както и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян“, написа във Фейсбук Борисов.

Акцент ще бъде поставен върху начините за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство, върху енергийната диверсификация, както и върху други актуални теми.

Пред журналисти в самолета Борисов заяви, че се надява на политическа отстъпка за американските визи за българи се надява Бойко Борисов.

Борисов е оптимист, че визите за българи могат да паднат, въпреки че не сме изпълнили изискването отказите на САЩ на българи да са под 3%.

Според публикуван миналия декември доклад на Европейската комисия България има най-висок процент на откази за издаване на американски визи – 14,97%, от петте страни членки на ЕС, които остават с визи. Другите са Полша, Кипър, Хърватия и Румъния.

Цифрата 3% стана ясна след посещение в САЩ преди година и среща с държавния секретар Марк Помпейо на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тогава тя обясни, че условието, за да се стигне до безвизов режим на пътуване до САЩ, е отказите за издаване на визи на българи спаднат до 3%.Борисов обеща: Черноморска база на НАТО на територията на България няма да допусна„Черноморска база на НАТО на територията на България няма да допусна!” Това заяви премиерът Бойко Б…Nov 24 2019skafeto.com

Борисов отлетя за САЩ. Какво го чака в Овалния кабинет? Изненадите и капаните…„Борисов отлетя за САЩ. Какво го чака в Овалния кабинет? Изненадите и капаните…“ е коментар на Вал…Nov 24 2019skafeto.com

За 315 000 българи воден режим, за Бойко Борисов – златен смесител за баняПремиерът Бойко Борисов получи позлатен смесител при откриването на модернизираните цехове на завода…Nov 24 2019skafeto.com


loading...