15-годишна джипка

Неделя е. Обичайно в този ден от седмицата премиерът Бойко Борисов се качва на служебния джип, за да обиколи различни строителни обекти в страната. Дори днес, на националния празник на българската просвета, култура и славянската писменост, той не изневери на себе си, като посети Пазарджик, а в негов гид се превърна кметът на града Тодор Попов, пише „Дневник“.

Още с включването на камерата от личния пиар на премиера Севдалина Арнаудова Попов бързо уточни, че не е от ГЕРБ и иска да опровергае информациите, че кметовете на други партии не получават пари от правителството. Той на няколко пъти подчерта, че се разбира много добре с финансовия министър Владислав Горанов, към когото се обръщаше като Влади. Тодор Попов беше избран преди година на поста от местната коалиция „Новото време“, като на балотаж победи кандидата на БСП.

Ако имаш отношение, ще получиш отношение

Карайки джипа през града Борисов се впечатли от няколко санирани блока, които видя и побърза да каже, че по-добра социална кампания от тази в България не е правена. Той омаловажи сигналите за некачествено свършена работа, като веднага получи подкрепа от кмета на Пазарджик.

„Винаги има 10% фира. На 100 фирми все ще има две мундарски“, каза той и обърна внимание, че преминават през един от санираните блокове, който е на „нашите братя бразилци“. Последва въпрос от Борисов защо всичко това не е направено от предишните управляващи.

„Защото са кьопави. В живота е така – като имаш отношение, после ще получиш отношение. Затова печелите толкова доверие, г-н Борисов“, добави Тодор Попов.

По време на обиколката той показа на премиера и едно поле, в което, по думите му, се провеждат вече ромските сватби. „Праскат маанета по 2-3 дни, но не пречат на никой“, каза още кметът.

Лек социализъм и малко съпортче

Обиколката на Попов и Борисов завърши на спортната база в Пазарджик, където има изграден терен за футбол на малки вратички. Там общината планира да изгради и нова спортна зала, като кметът обвърза искането си с това, че Пазарджик е европейска столица на спорта за 2020 г.

И докато двамата се разхождаха част от играещите поискаха теренът на игрището да бъде реновиран. Последва непринуден разговор, в който кметът попита дали някой си плаща да спортува, на което получи отрицателен отговор.

„В Пазарджик не се взимат пари за спорт. Всичко е лек социализъм. Всичко е безплатно, но какво правим на 4 години? Избираме правилния човек“, каза Попов, а Борисов допълни, че няма нищо безплатно.

Така двамата стигнаха до стара и разбита постройка, върху която трябва да се изгради новата спортна зала. За нея кметът поиска „малко съпортче“ от 1.5 млн. лева.

През тази седмица думата съпорт, която от английски език се превежда като подкрепа, доби популярност в България, след като на фейсбук страницата си бизнесменът Васил Божков, който се намира в Обединените арабски емирства и е с 11 обвинения, публикува паметна записка.

В нея се намесва собственикът на „Нова телевизия“ Кирил Домусчиев, като в нея е записано, че се дават гаранции за десетгодишен договор за реклама от страна на Божков на стойност 20 млн. лева. (Така за периода от 10 г. стойността става 200 млн. лв.) Срещу нея е обещан „пълен съпорт в комисията по хазарта с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите“.

Всички сме минали по тази пързалка

Горанов, който през последните седмици е замесен в различни скандали, беше публично защитен от Попов. Първо премиерът се обърна шеговито към министъра и му каза да не се обажда.

„Какви неща чух за тебе“, с усмивка му каза Борисов и се обърна към кмета с въпрос дали е чел.

„Все едно, че не можах да го позная Влади. То всички сме минали по тая пързалка, ама при него вече прекалиха. Па есемеси, па това, па онова. Всички сме къпани с такава хладка вода. Въпросът е човек наистина като има високи цели, да си ги гони“, обясни Попов.

Още от България


loading...