борисов нато

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Брюксел за срещата на върха на Европейския съюз. Преди началото й обаче той се срещна генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Главната квартира на Алианса.

Двамата обсъдиха партньорството в областта на отбраната и сигурността в рамките на НАТО, предизвикателствата пред партньорите, изпълнението на финансовите им ангажименти за повишаването на инвестициите в колективната отбрана, както и задълбочаването на индустриалното сътрудничество в областта.

В началото на срещата Борисов подчерта, че единството на НАТО и силата на връзката между Европа и Северна Америка са ключови, за да се справим с предизвикателствата и заплахите за сигурността, съобщават от правителствената пресслужба. По думите му 70 години след създаването на Северноатлантическия Алианс, той се е доказал като най-успешния съюз в историята.

„Различията в НАТО не ни притесняват, защото това е нормално за съюз от демократични държави. Това обогатява допълнително организацията“, посочи премиерът в разгара на полемиката около думите на френския президент Еманюел Макрон, че Алиансът е в мозъчна смърт.

И подчерта, че България остава силно ангажиран и отговорен съюзник.

„Изпълняваме ангажимента за повишаване на инвестициите в отбраната. Тази година отделяме над 3% от БВП за отбрана. Бюджетът за сектора през 2020 г. отново ще бъде висок“, изтъкна той.

В хода на срещата беше подчертана важността и на сътрудничеството между Алианса и ЕС.

„НАТО е основата на колективната отбрана в Европа. Засилването на отбранителния потенциал на Европа не може да става в конкуренция с НАТО“, каза още Борисов.
„Имахме да изплащаме натрупани дефицити в бюджета. Тогава казах последното, което ще мислим, и да с въоръжаваме. С това, че нашият БВП се повиши и икономиката ни расте, можем да отделяме вече и повече пари за армията. Вече можем да отговаряме на всички НАТО-вски стандарти“, посочи Борисов.

„Норвегия освобождава свои подводници, нашата единствена вече е в музея. Ако продължаваме да имаме излишък в бюджета, ще се модернизираме. За мен на първо място са сухопътните сили. Командващият на самолетоносача „Хари Труман“ пазеше такива добри чувства за Варна, че можехме да го ползваме за рекламен агент“, отбеляза Борисов и изтъкна, че България има огромни възможности.

„В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Отляво на Черно море е Крим, отдясно – Истанбул, до нас е и Косово. Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме. Надявам се подписаното от президента Тръмп споразумение за координационен център във Варна да среща подкрепа“, подчерта той, макар да изтъкна, че „не се натискаме за това“.

След като преди срещата си с президента на САЩ Борисов заяви, че няма да позволи в Черно море да бъде изградена военна база на НАТО, след нея той обяви още, че във Варна ще бъде създаден координационен център за натовските кораби.

Виж още:Злобата на двуличника Радев прелива, бесен Борисов„Президент е този, който е обединител на нацията. Опозиционен лидер, който за 40 минути не е казал е…Dec 12 2019skafeto.com

Радев изпепели нарцисизъма на Борисов: Не искам България да катастрофира от самодоволство (ВИДЕО)Не искам България да катастрофира от самодоволство, искам да вървим напред и нагоре, заяви в предава…Dec 11 2019skafeto.com

loading...