България модернизира летищата българското производство пенсионери добавка Грантовете Борисов

„Убедени сме и се надяваме, че с новата американска администрация ще продължим да работим още по-добре в контекста на евроатлантическите ни отношения и да задълбочим сътрудничеството ни“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на втория ден от видеоконференцията между държавните и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС. Министър-председателят изрази и „огромни очаквания по повод предстоящата Среща на върха на НАТО“, се посочва в съобщението на правителствената информационна служба за онлайн срещата.

Евролидерите и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който също участва в заседанието, пък са обсъдили т. нар. „Стратегически компас“. Разработването на документа започна през 2020 г. като целта му е да внесе по-голяма съгласуваност в отделните инициативи в областта на сигурността и отбраната.

Компасът дава възможност ЕС да засили своето влияние в НАТО като сигурност и отбрана, смята българският премиер. Същевременно все повече подкрепа среща разбирането му относно актуализиране на плановете на НАТО и това, че не е необходимо всяка държава членка да разполага с абсолютно цялата техника, която съществува на пазара. „Точно обратното – трябва там, където има възможности в регионите да се комбинират въздушните, морските, сухопътните сили, и те да имат своята логистика“, посочи Борисов.

Другото, за което той настоява , е изпълнението на Стратегическата програма за периода 2019 – 2024 г. да продължи да бъде категоричен ангажимент на лидерите от Европейския съвет.

Борисов е акцентирал и върху ползите от тясното сътрудничество между ЕС и НАТО, както и укрепването на взаимоотношенията с ООН и ключови регионални партньори.

loading...