Борисов обяви икономическите мерки

Един милиард повече ще получат работещите под огромно напрежение медици, военни, полицаи, стана ясно на брифинг в Министерския съвет. 4,5 милиарда ще отидат за подпомагане на бизнеса в кризата, породена от коронавируса.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет на брифинг във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас заради разпространението на COVID-19.

„4,5 млрд. лв. като ресурс капитализира правителството за бизнеса, за социалната система, 1 милиард в помощ на МЗ, МВР и МО, 200 милиона за безлихвени кредити за безработните в принудителен отпуск, ще гласуваме и 50 милиона за добавки за празниците“, изброи премиерът Борисов.

Ако трябва ще влезем в дълг, подчертава министър-председателят.

Тези четири и половина милиарда може изобщо да не са достатъчни, подчерта Борисов.

Да ни оставят да се блъскаме – тези, дето ни критикуват, каза ядосано Борисов. И се обърна към критиците на власт: „Я да си представят Ледената пързалка покрита с трупове!“

Има вече „Терминал София“. Никой не иска да стои там, прибират се, каза Борисов по повод на прибиращите се от чужбина българи.

Много по-развити държави се лутаха, като седмици наред обясняваха как няма страшно, но в следващите един-два дни в рамките на ден или два сменяха изцяло концепцията си, каза в началото на изложението си пред медиите Борисов.

Страните, които не се справиха с мигрантската вълна, се изправят пред изключителни трудности, а България продължава да има нула миграция, продължи Борисов.

Според премиера „няма кой сега да каже месец или година ще продължи епидемията, няма кой да каже, че има лечение, нито че е ефикасен бързият тест.“

„Попитах израелския премиер и той каза: „Няма ефикасен бърз тест. Поръчал съм на нашите лаборатории, по-малко от 8-10 седмици няма как да се справим.“ За бързите тестове – ние сме поръчали 1 милион. Вярвам, че експертите от ЕС ще купят и предоставят най-доброто, което имат, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация е по-качествен. Всички ние ще купим тестове, които ще купи ЕК и ще предоставим“, продължи премиерът Борисов. Думите му бяха коментар на изявления от новосъздадения медицински съвет в полза на масовото тестиране.

„Днес олимпиада се отлага за първи път в мирно време. На всички, които подценяваха тази пандемия, шегуваха се, подиграваха ни се, животът им поднася всеки ден потвърждение. Румънският президент нареди армията да излезе и контролира всичко. Полският президент, австрийският канцлер, Холандия – никой не спори за правомощията, защото най-важното е да се помага. Ние още не го правим, за да се спасим от критики и натоварваме полицията и жандармерията по брутален начин. В този дъжд и сняг те са навън. Убеден съм, че самите военни ще попитат защо не ги използваме да помагат на своите колеги“, каза още премиерът.

„Ние се водим от правилото: Да спасим живота на възрастните и да осигурим работа на младите“, изтъкна Бойко Борисов.

Виж още:НАП с изключително важни новини за данъците на българите заради извънредното положениеДо 31 май се удължава срокът за ползване на 5% отстъпка от дължимия данък за довнасяне по годишната …Mar 24 2020skafeto.com

МВР с извънредна новина: Има нова декларация за преминаване през КПП-татаМВР разпространи нова бланка на декларация за пътуващите в ситуацията на извънредно положение. Промя…Mar 24 2020skafeto.com

Заради извънредното положение: Преизчисляват служебно пенсиите на 258 хил. пенсионериЗаконът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното с…Mar 24 2020skafeto.com

loading...