борисов навални

Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения от нас и да върви по пътя за присъединяване към Европейския съюз. Трябва да се направят необходимите компромиси, както много други направиха. Ние сме длъжни за сегашните и за бъдещите поколения да направим така, че по никакъв начин Република Северна Македония, Албания и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към Европейския съюз. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата му с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, съобщи Правителствената информационна служба.

В рамките на разговора премиерът Борисов посочи, че е много разтревожен от вкарването на ОМО Илинден и „македонско малцинство“ в България в една политическа резолюция в Европейския парламент.

„Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса“, добави министър-председателят.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че още от днешната среща трябва да стартират разговори на всички нива, за да може до 10 ноември, когато България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички.

„Имате много работа, това е много сложен, много бърз и в същото време важен и необходим процес“, категоричен беше българският премиер.

„Вашите граждани трябва да знаят, че в България имате и винаги сте имали най-голяма подкрепа и че просто трябва да направим така, че историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който да не може Република Северна Македония да премине. Така че тук политически игрички не трябва да има“, каза още министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата.

По думите му перспективата и моментът са изключително важни и би било грях пред историята, ако сегашните политически ръководства в България и Република Северна Македония не успеят да намерят компромис, предава Епицентър.

„Няма да ни разбере и светът“, добави в заключение министър-председателят Бойко Борисов.

Виж още:ИЗВЪНРЕДНО: Одобриха резолюцията на ЕП за БългарияЕвропарламентът одобри критичната резолюция за върховенството на закона в България. Документът не е …Oct 8 2020skafeto.com

Как и какво гласуваха българските евродепутати по резолюцията срещу БългарияТримата евродепутати от ДПС в групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент – Илхан Кючюк, Искра М…Oct 9 2020skafeto.com

Вижте пълния текст на Резолюцията на ЕП за БългарияДнес в Европейския парламент бе гласуван документ, който мнозина определят като съдбоносен за страна…Oct 9 2020skafeto.com

loading...