Борисов БНБ след Гешев

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Некоалиционната култура се подобрява. Всички разбраха, че могат да се правят добри неща за държавата и когато са правилни обществото го оценява. Това отчете бившият премиер и настоящ депутат и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в традиционната сутрешна сводка пред журналисти в парламента.

Въпреки, че отчете такова подобрение в некоалиционната култура, Борисов видимо раздразнен заяви, че е научил от медиите за назначаването на Ивайло Шотев за заместник-министър на икономиката. „Баща му ми е приятел и беше шеф на димитровския политически младежки съюз на МВР, когато аз бях в пожарната. Говорим за деца на бившата Държавна сигурност“, посочи Борисов, въпреки че заяви, че не се меси в назначенията на ПП.

Той знае колко е трудно управлението между диаметрално противоположни партии, но в същото време конституционата реформа ще е факт. Дотогава ще бъдат избрани висшите съдебни съвети в различните колегии и да има избор на нов главен прокурор, добави Борисов. Проектът за Конституция трябва да бъде направен и конституционното мнозинство, което ще го защити да излезе и да го представи пред обществото – тогава има шанс да се случи, каза Борисов. Лидерът не каза обаче дали ГЕРБ/СДС все пак ще имат свой проект за промени в Основния закон.

Ще понесем щети, макар че от изследванията, които излизат се вижда, че хората са търпеливи. По-добре от това трудно може да се сътвори, каза Борисов, според когото ако „Възраждане“ са първа политическа сила, ще изпаднат в изолация.

Трудно е, на всеки от лидерите му е проблем да удържа партиите си, а и предстоящите местни избори създават допълнително напрежение, призна бившият премиер.

Борисов обаче е доволен, че и Христо Иванов, и Кирил Петков са рискували партиите, за да има редовно правителство.

Борисов отговори и на президента Румен Радев, който вчера заяви, че правителството на ГЕРБ е отдало на концесия пристанището на „Росенец“. Това било грешно.

„В продължение на 2 години БВП на България милиарди изтекоха към Русия. Аз започнах много меко, че президентът трябва да е обединяваща фигура, но по кое време ви ограбиха с левче от нафтата и бензина, след като правителството даде дерогация. Над 5 млрд. лв. са изтекли в посока Русия от джобовете на всеки един българин, а сега си говорим кой е дал концесията на „Росенец“, заяде се Борисов с държавния глава.

Когато грабеха по левче и го призовавахме, месеци наред падаше по 1-2 стотинки бензинът, но продължиха да акумулират огромни печалби, Къде са тези печалби? На 5 млрд. данъците колко са? 150 млн. ли!? Хайде малко да си спомним какво направиха служебните правителства. Стана във всяко изказване на всеки думата „хаос“, „нищета“, „мизерия“, „чудовищна инфлация“, „летящи цени“ и да се връщаме ли пак на това, разкритикува Борисов Радев за думите му.

Решението държавата да си вземе обратно пристанището е взето, така че експертите, министрите и депутатите разумно, спазвайки закона да го направят.

„Ролята на президента Румен Радев в България като институция е обединяваща. Той трудно прикрива разочарованието си, че има редовно правителство. Някак си му се хареса две години и половина еднолично да управлява. Правителството не е идеално и знаем какви щети нанася това управление на всяка една партия и затова дори механизъм и коалиционно управление не можем да подпишем. Безспорен факт е, че обществото се успокоява, във външнополитически план работим много добре и с приемането на бюджета и корекциите за отбраната, МВР, съдебната охрана, НОИ и вероизповеданията ще имаме редовен бюджет“, посочи още Борисов.

Като председател на Комисията по външна политика в Народното събрание Бойко Борисов заяви, че очаква украинските власти да свалят българите от сайта „Миротворец“. Вчера е възложено на зам.-министър Елена Шекерлетова да проучат и да говорят с украинската посланичка да се види кой стои зад украинския сайта „Миротворец“. Недопустимо е там да влизат журналисти, българи и зам.-председател на парламента, каза Борисов.

Той очаква службите да отговорят кой стои зад тези хора и кой стои зад украинския сайт. Много добре трябва да се проучи и какъв е случаят със заплахите към военния министър Тодор Тагарев, настоя бившият премиер, който се надява всичко това да е „просто натягане“.