говорители на две различни Българии

„Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята“ – това заяви премиерът Бойко Борисов в изявление след консултативната среща при президента „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС“, съобщава Дир.бг.

В срещата участва и вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който през уикенда остро призова България „не трябва да бърза да дава зелена светлина за започване на преговори с Македония да еврочленство, докато не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония“. Той дори каза, че ако Министерският съвет не отложи този въпрос, партията му може да напусне управляващата коалиция.

Ето какво каза още Борисов днес: „Комисията свърши много. Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които пред няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора. Да ги спрем Северна Македония по пътя й към след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла. Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо ниво“.

„Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП“, добави премиерът, цитиран от „Фокус“.

Той изтъкна, че не всички политически партии са изпратили лидерите си на срещата, в което видя неуважение към президента.

Красимир Каракачанов пък заяви: „Не можем безусловно да подкрепяме Северна Македония по пътя й към ЕС, тези хора се подиграват с нас. Трябва да заложим ясни условия в самия процес още за насрочването на междуправителствената конференция да има ясни и категорични резултати. Надявам се, че това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие. Времето на тупането на топката е приключило. Тези хора се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни. Забележете, че последната среща на комисията е насрочена точно за 15-и – един ден преди да се съберат министрите и ръководителите в Брюксел, за да вземат решението“.

Министърът на отбраната също подчерта, че на срещата е коментирано, че най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония по пътя им към членство в ЕС.

„Това са две страни в региона, за които България е заявила ясни политически намерения да се движат към членство НАТО и ЕС“, посочи Каракачанов.България губи своята най-важна битка в началото на ХХI век – Македоно-българската хибридна война„Загубихме ли Македоно-българската хибридна война“ е коментар на Димитър Недков. Публикуваме го от с…Sep 29 2019skafeto.com

loading...