клиентите на топлофикации

„Днес следователите са влезли, иззели са записи, разпитали са родителите, разпитали са свидетели. Родителите са снимали в какво състояние е детето, снимали са как се държат секретарките на шефовете на болници. Просто съм потресен. Затова са ми и толкова резки решенията”, заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод трагедията с починалото 3-годишно дете в София.

Министър Кирил Ананиев получи предварителен доклад от извършваната проверка на дейността на трите лечебни заведения – Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, имащи отношение към случая с починалото в края на миналата седмица 3-годишно дете. Това съобщиха от пресслужбата на здравното министерство.

В хода на проверката е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес.
На база на извършената аутопсия причината за смъртта е изяснена – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

С намерението да се извърши пълно проучване на случая е възложено провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев проведе среща с директорите на трите лечебни заведения – СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Към момента и тримата директори са временно отстранени от длъжност до приключване на процесуално-следствените действия по случая.

След срещата директорът на педиатричната болница Димитър Русинов подчерта, че тримата директори ще окажат пълно съдействие с документация по време на проверките. Съдействаме максимално на проверките, каза директорът на Пирогов проф.Асен Балтов, а директорът на болница Лозенец“ проф. Любомир Спасов се въздържа от коментар.

По разпореждане на министър Ананиев временно отстранена е и приелата детето в Педиатрията д-р Елена Георгиева.

Сезирана е и Комисията по професионална етика към съответната Районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на професията.

Временното отстраняване на тримата директори стана след настояване на премиера Бойко Борисов, който разговаря с родителите на починалото дете.

„Ананиев, видяхме се сега с родителите на починалото дете. Докато траят проверките на прокуратурата и съдебно-медицинските експертизи, искам да отстраниш всички директори на болници и всички, които са замесени в процеса“, каза министър-председателят пред журналисти в началото на днешното правителствено заседание.

Борисов каза още, че трябва да се говори с прокуратурата, за да се ползва Военномедицинската академия за експертизите, защото там са едни от най-добрите лекари.

„Трябва да има възмездие. От наша страна това, което трябва да се направи, трябва да бъде направено днес“, изтъкна Борисов.Свидетел хвърли бомба: Д-р Георгиева въобще не е искала да приеме починалото 3-годишно дете (ВИДЕО)Д-р Георгиева въобще не е искала да приеме починалото 3-годишно дете. Момченцето престоя може би над…Nov 20 2019skafeto.com

Това са симптомите на страшната хеморагична пневмония, от която умря за часове 3-годишният АлексКървави храчки, задух, кашлица, слабост, изпотяване, болки в гърдите на фона на започнал грип говоря…Nov 20 2019skafeto.com

loading...