Борисов

Ние държим политическата система да излъчи редовно правителство, да носи отговорност, коментира пред медии в Стара Загора лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Според него трети мандат за съставяне на кабинет е изключително рискован, защото не се знае президентът на кого ще го даде, предава Дир.бг.

„Разговорът ми с Габровски беше да му дадем мандат, не само да отиде да вземе един лист хартия от президентството, а да проведе разговори с всички политически партии, да подбере възможно най-добрите експерти, включително от други партии, ако му предложат. Ако има нужда от помощ, да я поиска. Ако не, има пълната свобода да направи това, което иска и може. Ако ние сме отговорни, говоря за цялата политическа класа, не бихме отказали разговор с такъв човек“, каза още Борисов.

Тези, които не дойдат сега на разговори за правителство, няма как да очакват ние да отидем, заяви Борисов. Той разказа, че са имали два варианта за кандидат за премиер – чисто партийна номинация, което е щяло да се приеме като бламиране на първия мандат. Вторият вариант – безспорен граждански кандидат, е предпочетен, защото ГЕРБ и техните избиратели искат да има редовно правителство, а не става въпрос за страх, каквито коментари има. Ако се сумира времето на служебното правителство, президентът Радев е и премиер вече 1-2 години, добави лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че самият той е направил крачка назад. Депутатите бяха много против, но сутринта ГЕРБ и СДС решихме, че това е по-правилното за държавата, за изход от тази политическа криза, разкри Борисов. И обясни, че, ако има избори през март, ситуацията ще е горе-долу същата и може да прогнозира нови избори през май.

Затова предприехме вариант за една безспорна, гражданска кандидатура, далеч от нас, предполагам и от другите, доказан умен, успял човек, с гражданска позиция, патриот, доказан като образование , знание и умение, връх в своята кариера и в края на краищата той се съгласи, че не можем да се явяваме само като коментатори в политиката, описа лидерът на ГЕРБ кандидата на ГЕРБ за премиер Николай Габровски. Това, според Борисов, е начин да бъдат привлечени действително образовани хора да помогнат сега на политическата класа. И подчерта, че Николай Габровски има пълната свобода сам да подбере хората, с които би работил в правителство.

Виж още:Цирк! Виктор Николаев за кандидата на ГЕРБ за премиер: Какъв е този, охрана ли е?Мистерията около името на кандидата на ГЕРБ за премиер остана забулена до последните минути преди об…Dec 5 2022skafeto.com


loading...