Йовески

Нямаме какво хубаво да кажем. Една трагедия, която ни разтърси и постави изисквания пред българската държава да реагира бързо и да направи възможното да разследва този инцидент и какво е довело до смъртта на 46 души и какви грижи може да бъдат положени за оцелелите. Оттам нататък е в ръцете на следствените органи – когато е разследвано, тогава ще може да се коментира каква е причината за инцидента. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, който е на мястото на катастрофата на магистрала „Струма“ край разклона за село Боснек.

По думите му, единственото ясно до момента е, че автобусът е с регистрация от Северна Македония.

„Нека разследващите органи да кажат колко и какви граждани е имало в това превозно средство“, допълни Янев.

На магистрала „Струма“ малко след 2 ч. тази нощ, близо до село Боснек, автобус с регистрация в Скопие, пътуващ от Турция към Република Северна Македония, самокатастрофира и се запали. По данни към момента 45 или 46 души са загинали на място. Според първоначална информация причина да не могат да се спасят хората е това, че автобусът се е преобърнал. Седем души са в „Пирогов“, без опасност за живота, пише Дир.бг.

Вътрешният министър Бойко Рашков каза, че картината е ужасяваща и не всеки може да издържи.

„В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане там. Картината е ужасяваща. Не всеки може да издържи на тази картина. Бих казал от моя опит, че такова нещо аз не съм виждал досега. Не знам дали в тези ранни часове трябва да изпадаме в детайли. Нека го оставим за друг час. Бих казал от моя опит, че такова нещо не съм виждал досега. Хората са скупчени на въглен вътре и затова никой в момента никой не може да каже колко са на брой, нито кои са. Трябва да се установяват човек по човек“, добави той.

Четири автобуса са пътували заедно, уточни директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Възможно е при спиранията за почивки пътници от един да са се прекачили на друг.

По думите на Бойко Рашков, към момента може да се коментират всички версии.

„Всичко това ще се изясни, надявам се много бързо. Разговаряхме с кмета на Перник, като и от Института за пътна безопасност обръщат внимание на наклоните. Ще бъде много добре да изследваме и този въпрос – дали има наклони, които се отклоняват от допустимите, което да са предпоставка за такива пътни инциденти, ако те са така чести, както се твърди. Нека да оставим версиите на колегите от Следствието, те вече работят, разпитват. Имаме свидетели. Тук има мантинела, която е отнесена от този автобус. Това означава, че по някаква причина той е минал отдясно по посока на движението и има съприкосновение с мантинелата, която е унищожена. Възможно е това запалване да се е получило при допира до мантинелата. Всичко е възможно. Чухме всякакви версии, включително и за изтичане на гориво“, каза още той.
Шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов бе категоричен, че в момента не може да се изнесат никакви детайли.

„Имаме информация, че в катастрофиралия автобус са пътували 52 пътници, 12 от които деца. Кои точно са загинали не можем да кажем в момента, защото телата са изгорели до неузнаваемост. Пътува към мястото екип биолози, за да можем да идентифицираме чрез ДНК анализ загиналите. Началната информация, която имаме е, че в автобуса не е имало български граждани. Версиите могат да бъдат две – човешка грешка на водача или техническа неизправност“, добави Сарафов.

Виж още:Адът на „Струма“: Мястото на инцидента – екстремно опасно, катастрофата там не е прецедентУчастъкът от магистрала „Струма“ край разклона за село Боснек, където при инцидент в туристически ав…Nov 23 2021skafeto.com

46 македонци загинаха в горящ автобус на магистрала „Струма“, 17 от тях са децаПри пожар в автобус загинаха 46 човека, съобщи МВР. Първоначалната информация сочи, че те са граждан…Nov 23 2021skafeto.com


loading...